Palau de la Generalitat

Turull destaca el "gran acord" en la cimera pel dret a decidir i Junqueras en destaca el protagonisme de la societat

Després de la cimera pel dret a decidir han comparegut els portaveus de les formacions polítiques que hi han participat.

CiU i ERC han exhibit sintonia i tant Jordi Turull com Oriol Junqueras han posat la societat civil a l'eix del procés i s'han emplaçat en una segona cimera per anar fent camí des del consens cap a l'exercici del dret a decidir.

Actualitzat
El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha fet una valoració "molt positiva" de la cimera sobre el dret a decidir i ha destacat el consens que hi ha hagut entre tots els participants "a favor que Catalunya pugui exercir el dret a decidir" i també en "la necessitat d'implicar-hi la societat civil".

El representant de CiU ha dit que, en la defensa del dret a decidir, "es tractava d'obrir un camí i poder-lo engruixir". En aquest sentit, ha defensat que el pacte sobre aquest exercici ha de "fer partícips" les forces polítiques favorables, però també el món local i la societat civil: "Això no pot quedar només en mans del govern o del Parlament".

El cap del grup parlamentari de la federació nacionalista ha demanat que, al llarg del procés cap a la consulta, es garanteixi "en tot moment la pluralitat i la transversalitat" entre els partidaris del dret a decidir. CiU, segons Turull, ha acudit a la reunió "amb l'actitud de mirar més el que ens uneix, el mínim comú denominador que no pas els matisos".

L'únic punt de divergència ha estat en el debat sobre la relació entre el dret a l'autodeterminació i la sortida de la crisi econòmica. "La majoria coincidim a no voler dissociar el que és el debat sobre el dret a decidir del que és el debat de la recuperació econòmica i l'estat del benestar", ha explicat Turull, que ha insistit que els instruments que té Catalunya per poder sortir de la crisi "són absolutament insuficients". Per Convergència, "el dret a decidir no neix d'un debat eteri, sinó d'una necessitat que cada vegada la gent veu més: amb el que tenim, no en tenim prou".

Sobre el document que s'havia elaborat al Parlament, Turull ha explicat que s'ha decidit "donar uns dies als diferents grups parlamentaris i institucions" per analitzar-lo i, a partir d'aquí, fer-hi les observacions corresponents. En aquest punt, Turull s'ha referit a la posició del PSC sobre aquesta qüestió i ha demanat als socialistes catalans que, a partir del document d'aquest dilluns, facin saber "tot allò que no els agrada".

Compromís de tots els assistents a favor del dret a decidir

El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha remarcat el "compromís del tots els grups" presents a la trobada "de tirar endavant el procés del dret a decidir".  "Hi ha una col·lecció de matisos en com fer-ho i en com cadascú hi diposita unes perspectives i unes esperances diferents. Això crec que és propi de l'essència de la democràcia".

Homs ha explicat que el president ha posat a disposició de totes les forces parlamentàries a favor del dret a decidir els informes que està elaborant el Consell per a la Transició Nacional. Si les formacions consideren que cal incorporar al pla de treball altres informes o estudis, ho podran sol·licitar. El portaveu de l'executiu ha dit que això s'ha d'interpretar com un gest del president Mas per assolir els màxims consensos possibles.

Sobre el posicionament de Pere Navaro, que ha acusat la Generalitat de no ser neutral en el procés, Homs ha contestat: "La neutralitat que voldria el senyor Navarro és que el govern fos d'un altre color". Sobre les acusacions del PSC que el govern no es preocupa de la sortida de la crisi, Homs ha assegurat que "darrere del dret a decidir hi ha la solució a la crisi que patim".

La Generalitat ha valorat positivament la postura del PSC "després de l'envestida de Chacón. "La posició del senyor Navarro no és senzilla de mantenir. Des del govern li volem agrair aquesta actitud", ha fegit el portaveu del govern.

"La societat és protagonista i els polítics l'hem d'acompanyar"

El secretari general d'ERC, Oriol Junqueras, ha sortit de la cimera amb el clar convenciment que Catalunya és davant un "repte gegantí" que pot solucionar des de la via democràtica. Superar les adversitats del país necessita, pel líder republicà, "noves eines" que els partits i institucions han de saber posar a la disposició de la societat civil.

Junqueras defineix el paper d'uns i altres: "la societat ha de ser la protagonista" i el govern i els partits han "d'acompanyar-la en el procés" per exercir el dret a decidir.

El pes de la societat civil, de la mateixa manera que ha destacat el portaveu de CiU, Jordi Turull, és per Junqueras central. Per aquest motiu ha recalcat que després d'aquesta primera cimera amb representants polítics i del món local, ara caldrà fer partícips de la segona cimera els representants de la societat civil, tant "els que ja s'han pronunciat a favor del dret a decidir com els que encara ho han de fer". Junqueras ha emplaçat així "sindicats, patronals, associacions i entitats" a participar activament en la propera reunió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut