Barcelona

Una escola barcelonina boicoteja la prova de Primària com a protesta per les retallades i per "no ser partícips d'una pantomima"

Els pares i mares de sisè de Primària de l'escola Turó del Cargol han decidit que els seus fills no facin la prova de competències bàsiques de final de cicle com a "mesura de pressió davant les retallades a l'escola pública". Asseguren que "té una validesa molt dubtosa" i, en canvi, suposa "una despesa econòmica important". Hi afegeixen que, "com cada any", els resultats seran "amanits i poc realistes". El departament respon que la prova costa "10 euros per alumne".

RedaccióActualitzat
Els pares i mares de sisè de Primària d'una escola barcelonina han decidit que els seus fills no facin la prova de competències bàsiques a què se sotmeten tots els alumnes catalans de l'últim curs d'aquesta etapa educativa des de fa cinc anys. Es tracta de l'escola Turó del Cargol, situada al districte de Gràcia. En un comunicat, les famílies expliquen que han pres la decisió per majoria absoluta i amb el suport de l'AMPA com a "mesura de pressió davant les retallades a l'escola pública" i perquè no volen "ser partícips d'aquesta pantomima". La inspecció, però, els obliga a fer les proves en aquesta etapa de l'escolarització.

Els pares i mares expliquen que la prova "té una validesa molt dubtosa" i, en canvi, suposa "una despesa econòmica important", que consideren que no és "moralment assumible en un curs en què els recursos materials, econòmics i professionals han estat tan escassos". Hi afegeixen que "com cada any" els resultats de la prova seran "amanits i poc realistes" perquè les escoles es preparen específicament per a la prova les setmanes anteriors, cosa que "falseja el resultat".

A tall d'exemple, asseguren que els resultats de la prova d'anglès no seran els que els alumnes haurien obtingut sense acudir a acadèmies que van a càrrec dels pares i, per tant, seguiran "amagant una eterna assignatura pendent". Les famílies del Turó del Cargol critiquen que els resultats de la prova serviran perquè "es faci la lectura que en realitat les retallades no estan afectant 'tant' la qualitat de l'ensenyament" i esperen que la seva decisió serveixi per "conscienciar encara més tota la comunitat educativa d'aquest deteriorament".

"El que estem fent és reivindicant, manifestant-nos, queixant-nos, per les retallades que s'estan fent en educació en aquest país, per les mil coses que estan passant que estan fent baixar el nivell de l'escola pública en aquest país", ha insisit Jaume Colet, portaveu dels pares, en declaracions a Catalunya Informació.

El departament respon a les crítiques del cost: "10 euros per alumne"

Joan Mateo, secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament, ha posat en qüestió, als micròfons de Catalunya Informació, l'elevat cost de la prova, un dels arguments dels pares per negar-se que els seus fills la facin. Mateo ha afirmat que costa "10 euros per alumne", una despesa, ha afegit que "no creiem que sigui excessiva si veiem tot el que ens proporciona".

El secretari de Polítiques Educatives ha considerat "una llàstima" que es relacionin les retallades amb aquesta avaluació, que, segons ha explicat, ajuda, entre altres coses, a "identificar els alumnes que tindran més dificultats a Secundària", cosa que permet avisar els centres perquè actuïn des del primer moment.

Mateo ha afirmat que la decisió dels pares del Turó del Cargol no afectarà l'expedient acadèmic dels seus fills.
Anar al contingut