Palma

L'Audiència de Palma deixa sense efecte la imputació de la infanta Cristina

Amb tot, l'Audiència no tanca la porta a una imputació futura, ja que l'Audiència estableix que Castro pot encara investigar sobre un suposat delicte fiscal. El tribunal també demana Castro que estableixi un termini perquè l'exsoci d'Urdangarín, Diego Torres, entregui la resta de correus electrònics suposadament inculpatoris que encara té.

RedaccióActualitzat
La infanta Cristina no declararà com a imputada pel "cas Nóos", almenys per ara. L'Audiència de Palma ha decidit estimar parcialment el recurs de la fiscalia contra la decisió del jutge instructor, José Castro, i deixar sense efecte la citació com a imputada de la filla del rei en relació amb la possible participació de la infanta en les activitats presumptament delictives de l'Institut Nóos.

El tribunal suspèn la imputació respecte al "possible delicte contra la hisenda pública i/o blanqueig de capitals", a l'espera de rebre més informació. D'aquesta manera, deixa la porta oberta a tornar-la a imputar per aquesta qüestió. El jutge Castro, doncs, haurà de demanar ara a l'Agència Tributària més informació als autors de l'informe que el van portar a imputar la filla del rei per delicte fiscal. L'alt tribunal considera que ha d'aclarir  "incerteses i dubtes" que suscita la imputació per delicte fiscal i decidir si la manté i si "procedeix citar en qualitat de imputada la infanta".

L'Audiència també insta Castro a demanar a la defensa de Diego Torres, l'exsoci d'Urdangarin, que aporti tots els correus electrònics que pretengui aportar "en defensa seva i en perjudici d'altres imputats" en un termini concret i improrrogable, i amb l'advertiment que no n'acceptarà més passat aquest termini. El tribunal balear afegeix en la seva argumentació que, un cop examinada la nova documentació, el jutge Castro "s'haurà de pronunciar definitivament sobre l'arxivament parcial de la investigació" de què és objecte la infanta pel que fa a la seva participació a Nóos.

Dos vots a favor, un en contra

En una resolució de 44 pàgines, l'Audiència explica una decisió que ha pres per dos vots a favor i un en contra. I és que la sentència judicial inclou el vot particular del magistrat Juan Jiménez, que es pronuncia a favor de la declaració com a imputada de la infanta, en considerar que els indicis resultants de la investigació poden constituir un supòsit de cooperació necessària o complicitat en relació amb els delictes suposadament comesos per Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres.

Recurs l'endemà de la imputació

La infanta Cristina va ser imputada el 3 d'abril passat pel jutge Castro per la seva presumpta implicació en el "cas Nóos", després que l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, presentés al tribunal una sèrie de correus electrònics que presumptament demostrarien que la infanta havia participat en les decisions de l'Institut Nóos, d'on era vocal, a més de l'empresa Ayzon.

L'endemà de ser imputada, el fiscal anticorrupció va presentar-hi recurs, en estimar que la imputació es basava en sospites personals i indicis inconsistents. Posteriorment, al recurs s'hi va adherir l'Advocacia de l'Estat. Contra la imputació també van presentar recurs la mateixa infanta, Iñaki Urdangarin i el secretari personal de les infantes, Carlos García Revenga.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut