Gràfic d'anomalia de temperatura. Font: OMM.
Gràfic d'anomalia de temperatura. Font: OMM.

La Terra s'escalfa

Actualitzat
La temperatura de la Terra el 2012 va pujar gairebé mig grau respecte a la normal i és el novè any més càlid des del 1850, segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

L'any 2012, la temperatura del planeta va ser de 14,45 ºC, un 0,45 ºC per sobre de la temperatura mitjana compresa entre el 1961 i el 1990 i és el novè més càlid des del 1850. De fet, els 13 anys que van des del 2001 fins al 2012 són els més càlids mai registrats.

El secretari general de l'OMM, Michel Jarraud, ha afirmat que "l'escalfament sostingut a les capes baixes de l'atmosfera és un signe preocupant". A més, s'espera que la temperatura encara pugi més a causa de l'alta concentració de gasos d'efecte hivernacle i de l'increment de la radiació que emet l'atmosfera.

Una de les variables més sensibles a l'escalfament del planeta és la neu i el gel. Durant el 2012 la cobertura de neu ha variat molt segons l'indret del planeta respecte al que seria normal:
- La capa de neu a Amèrica ha estat la quarta més petita des del 1966.
- El gel de Groenlàndia al mes de juliol va tenir una fusió al 97% de la superfície, una dada mai assolida des que es registren dades, fa 34 anys.
- Al setembre, el gel marí de l'Àrtic va assolir el seu mínim anual amb un rècord per poc gel des del 1978.

Alguns dels fenòmens més extrems del 2012 són:
- Huracà "Sandy": va causar la mort de més de 200 persones i una gran destrucció al Carib i a punts de la costa est dels Estats Units amb un cost de desenes de milers de milions de dòlars en danys.
- Tifó "Bopha": va ser el més mortífer de l'any, va colpejar dues vegades les Filipines.
- Sequera extrema: als Estats Units i al sud-est d'Europa.
- Inundacions extremes: a l'Àfrica Occidental i per tercer any consecutiu al Pakistan.
- Fred extrem amb nevades: a àmplies zones d'Europa, nord d'Àfrica i Àsia.

Aquest és l'informe preliminar sobre el canvi climàtic actual que es presentarà a la reunió del Consell Executiu de l'OMM del 15 al 23 de maig.
Anar al contingut