Barcelona

Un 15% dels catalans no relaciona el consum de tabac amb el risc de tenir càncer

És un dels resultats d'una enquesta de l'Associació Espanyola contra el Càncer a Catalunya sobre els mites d'aquesta malaltia. Una altra dada rellevant, segons els experts, és que un 22% dels enquestats pensen que el sobrepès i una mala alimentació no tenen cap incidència en el desenvolupament d'un tumor. L'estudi constata que mites com que el càncer es contagia o que l'ús del desodorant pot provocar un tumor estan pràcticament eradicats.

RedaccióActualitzat
Una enquesta de l'Associació Espanyola contra el Càncer a Catalunya revela alguns mites sobre aquesta malaltia. Entre el miler de catalans preguntats, amb una mitjana d'edat de 46 anys, més d'un 15% encara creu que el tabac no provoca càncer i un 22% tampoc no relaciona el sobrepès i una mala alimentació amb el desenvolupament d'un tumor. Un 30% afirma que l'ús del desodorant està relacionat amb la malaltia.

El cap de Radiologia de l'Hospital Clínic, Albert Biete, ha mostrat la seva sorpresa amb els resultats. "Jo no sé a qui un dia se li va acudir això que un desodorant podria provocar càncer perquè no hi ha cap relació. Sí que és veritat que a pacients que estan fent radioteràpia a la zona axil·lar, amb un càncer de mama, s'aconsella que no es posin desodorants que portin alcohol perquè l'alcohol irrita la pell, que ja s'irrita amb la radioteràpia en aquests casos."

Albert Biete ha lamentat que encara hi hagi ciutadans que no vegin relació entre el càncer i el tabac, quan és un missatge insistentment difós per nombroses entitats i pel govern a través de la llei antitabac. També hi ha "camí per recórrer" a l'hora de fer entendre la important vinculació entre càncer i una alimentació poc equilibrada, ha afegit.

Segons l'enquesta, el 58% dels catalans atribueix per error el càncer a una causa merament hereditària, quan els casos per aquest motiu són només entre un 5% i un 10% del total. Un 13% creu que portar sostenidors amb cèrcol pot afectar i un 43% pensa que l'estrès pot desencadenar un tumor, però això no té cap base científica, segons ha assenyalat el cap de Radiologia del Clínic.

Una de les dades més contundents és que el 96% dels enquestats creu que un diagnòstic de càncer no s'ha de relacionar directament amb el final de la vida, cosa que es pot atribuir a una millora del pronòstic en els últims anys.

Hi ha mites que han estat pràcticament eradicats, com per exemple que el càncer es contagia, que la presència de dolor és símptoma de càncer, que un traumatisme pot provocar un tumor o que la caiguda dels cabells anuncia la malaltia.

Actualment, 110.000 catalans conviuen amb la malaltia: 48.000 són dones i 63.000, homes. A més, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà un càncer al llarg de la vida. Aquestes xifres són prou significatives per tenir-les en compte en el marc de la Col·lecta Anual de l'Associació Espanyola contra el Càncer a Catalunya que es farà aquest dimecres a la majoria de poblacions catalanes. L'objectiu és recaptar 350.000 euros.
Anar al contingut