Madrid

Rajoy admet que encara "queda molt per fer", però que "això ja comença a funcionar"

Després de recordar els més de 6 milions de parats, segons l'EPA, Rajoy ha admès: "Estem davant l'aspecte més dur de la realitat." Però ha insistit que no pensa canviar polítiques estructurals ni els objectius de dèficit. "S'ha de perseverar en la mateixa direcció, no vacil·lar en cap moment", ha dit al ple del Congrés, on ha comparegut a petició pròpia.

Marta CarnicéActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut a petició pròpia al Congrés per explicar el nou pla de reformes i les noves previsions per a l'economia espanyola, que va aprovar el Consell de Ministres de fa dues setmanes. Rajoy ha començat la seva intervenció dient que hi ha "18.900 milions d'euros menys" de deute, ja que el límit de dèficit ha passat del 6,3 al 4,5% del PIB, i ja ha avançat que no hi haurà canvi de rumb en les seves polítiques, tot i que "estem en un escenari nou que permetrà desenvolupar-nos més folgadament".

"El més rellevant -ha dit el cap de l'executiu- és el nou quadre de dèficit del 6,3% aquest any, el 5,5% el 2014, el 4,1% el 2015 i per sota del 3% el 2016", i ha recordat que l'any passat van reduir el dèficit en més de 22.000 milions, però enguany amb "Europa en recessió no podíem rebaixar 26.000 milions, no es podia pretendre que reduíssim 4.000 milions més el 2012". Sobre aquesta qüestió, i ja en el torn de rèplica, Rajoy ha assegurat que si s'ha canviat l'objectiu de dèficit per a Espanya és perquè el govern "ho ha fet bé i la gent s'ha esforçat" i ha etzibat als socialistes: "A vostès no els el van canviar."

Després de recordar els més de 6,2 milions de parats, segons l'Enquesta de Població Activa, Rajoy ha admès: "Estem davant l'aspecte més dur de la realitat." Precisament, per aquestes dades i perquè les mesures portades a terme per l'executiu tenen "resultats objectius", Rajoy ha insistit que no pensa canviar polítiques estructurals ni els objectius de dèficit. "Tota la nostra política econòmica i part de la social està determinada pel gran nombre de parats. No volem fer experiments en l'economia", ha sentenciat el president espanyol, que creu que s'ha de "perseverar en la mateixa direcció, no vacil·lar en cap moment i mantenir el rumb". Per ell, aquesta és, precisament, "la millor política d'ocupació possible". A més, ha dit, ara es posen les bases per a la recuperació econòmica i la creació de feina. I és que "fins que no hi hagi creixement i ocupació no puc estar satisfet, però fem passos en la bona direcció"; "és una batalla que s'ha de guanyar cada dia".

"Les coses canvien a Espanya", ha dit Rajoy, per qui "el millor signe de recuperació és la facilitat amb què ens oblidem de tot el que hem deixat enrere". En aquest sentit, ha recordat que fa un any el país estava a punt de la fallida amb el temor constant de ser intervingut, mentre que ara, ha assegurat, ningú li pregunta per un crac. Una afirmació que ha provocat rebombori entre els diputats.

"Hem superat una crisi financera i de deute públic molt important"

"Hem abaixat el dèficit públic, el balanç de pagaments està en positiu, els preus i la inflació estan en l'1,4% el mes d'abril i continuaran baixant", així com el deute extern, i "ens podem finançar, quan fa un any no podíem", ha manifestat el cap de l'executiu. Per això, conclou que "l'Espanya d'avui no té res a veure amb la de fa un any". Per exemple, ha dit, l'economia és més oberta, "ja no sembrem dubtes fora de les nostres fronteres" i "el país s'està recuperant, paga deutes, aixeca el cap i és fiable". Davant tot plegat, ha assegurat que "l'esforç dels espanyols serveixen per a alguna cosa", tot i que, diu, "no ho dic com a signe de triomfalisme, perquè el màxim objectiu és tornar el lloc de feina als parats".

Rajoy ha reconegut que portar a terme determinades mesures ha estat "molt dolorós i té més mèrit perquè ho vam fer en recessió". En aquest sentit, ha justificat que, "a més de reduir despeses, hem hagut d'apujar impostos". "Ha estat molt dur, però no ha estat en va". I és que, conclou, "ens queda molt per fer, però arribarà la collita. Això ja comença a funcionar". "Hem superat una crisi financera i de deute públic molt important que ha estat un dels moments més difícils que ha viscut "Espanya", ha afegit.

"L'únic que no podem fer és tornar a les polítiques econòmiques que ens han portat fins aquí"

El cap de l'executiu ha convidat aquells que vulguin ajudar els parats i a tirar endavant el país a sumar-se al seu projecte. En el torn de rèplica, i davant les demandes de l'oposició d'obrir al debat sobre les mesures del seu executiu a la resta de formacions, el president ha sentenciat: "Si el diàleg és per retrocedir, prefereixo avançar a retrocedir." I ha retret als socialistes: "L'únic que no podem fer és tornar a les polítiques econòmiques que ens han portat fins aquí perquè per això no em vaig presentar a les eleccions. O corregim desequilibris o ens estem equivocant."

Per Rajoy, en les comunitats s'ha fet un gran esforç i "és de justícia dir-ho". Sobre la flexibilització del seu dèficit, s'està a l'espera que la UE hi doni el vistiplau definitiu, per debatre-ho, ha reconegut. En qualsevol cas, ha dit que l'objectiu és que les comunitats autònomes puguin tornar al mercat i demanar préstec.

Previsions en dubte

L'últim quadre macroeconòmic preveu que l'economia espanyola caurà aquest any un 1,3%, l'atur superarà el 27% i hi haurà un dèficit del 6,3%, més alt del previst inicialment. L'executiu es va comprometre a compartir aquest marge amb les autonomies i que tinguin globalment un 1,2%. Sobre les previsions, finalment, i en resposta a les crítiques dels socialistes, ha assegurat que es poden fer previsions "increïbles que no es creu ningú, més conservadores, més arriscades o directament ens les podem inventar", però "prefereixo assumir uns compromisos i complir-los, és el més sensat", i i ha recordat l'error del govern socialista en les seves previsions pel 2010.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut