El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.
Lleida

La Diputació de Lleida demana l'empara internacional per l'atac al català que suposa el LAPAO

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, considera que el canvi de nom del català de la Franja per Llengua Aragonesa Pròpia de l'Aragó Oriental (LAPAO) és una "agressió a la convivència". "Europa no pot mirar cap a un altre costat mentre un dels seus estats ataca un patrimoni universal com és una llengua" amb més de mil anys d'història.

RedaccióActualitzat
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé (CiU), ha plantejat que es demani empara internacional perquè el català sigui respectat a l'estat. Reñé ha fet aquestes declaracions en resposta a l'aprovació a les Corts de l'Aragó d'un projecte de llei que estableix que el català que es parla a la Franja passa a dir-se Llengua Aragonesa Pròpia de l'Aragó Oriental (LAPAO).

"Catalunya haurà de recórrer als estaments internacionals per denunciar i parar aquest despropòsit lingüístic que l'Estat espanyol aplica per sistema contra una llengua parlada per deu milions de  persones i amb més de 1.000 anys d'antiguitat", ha assegurat el  president de la Diputació. "A Espanya està emergint un tipus de creacionisme lingüístic institucionalitzat que nega la llengua catalana i la seva unitat a tots els territoris catalanoparlants".

Joan Reñé ha lamentat el tracte que el govern de l'Aragó està donant als ciutadans de la Franja amb l'aprovació aquest projecte de llei. És una "agressió a la convivència i contra els drets dels ciutadans que tenen el català com a llengua pròpia". Considera que que els fets són extremadament greus i preocupants i "només poden atribuir-se a una obsessió malaltissa".

Davant d'aquesta situació, ha afegit Reñé, "Europa no pot mirar cap a un altre costat mentre un dels seus estats ataca un patrimoni universal com és una llengua i una cultura".
Anar al contingut