Mas i Rajoy parlen abans de fer la foto de família de la inauguració del saló.
Mas i Rajoy parlen abans de fer la foto de família de la inauguració del saló.
Barcelona

Rajoy anuncia una inversió de més de mil milions al sector de l'automòbil

En la inauguració del Saló de l'Automòbil, Artur Mas ha reclamat a Mariano Rajoy el desbloqueig del corredor mediterrani i canvis en el model de Formació Professional. El president del govern espanyol ha respost assegurant que el corredor mediterrani "és una prioritat" del seu executiu.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat una inversió de més de mil milions d'euros en la indústria automobilística estatal. Durant la inauguració del Saló de l'Automòbil aquest divendres a Barcelona, Rajoy ha remarcat que, en poc més d'un any, s'han compromès al voltant de 5.000 milions en la indústria automobilística.

El president espanyol ha afirmat que "aquestes inversions són un triomf de tots" i "una aposta clara pel creixement econòmic en el moment que més falta fa". Per Rajoy, el sector de l'automòbil "és un dels grans pesos que inclina a favor nostre la balança comercial amb la UE" i ha destacat que nou de cada deu vehicles que es fabriquen a l'estat s'exporten.

El cap de l'executiu ha defensat les reformes que ha dut a terme el seu govern durant l'últim any i mig de forma metafòrica: "A Espanya s'ha posat fre al dèficit i es condueix amb mà ferma el volant de les reformes".

Mas insisteix en el corredor mediterrani

En el mateix acte, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat a Mariano Rajoy el desbloqueig del corredor mediterrani. Ha dit que Catalunya el "necessita com el pa", ja que "no es pot pensar en una indústria integrada a Europa i clarament exportadora i continental si no tenim aquestes infraestructures posades al dia". El president de la Generalitat també ha demanat avenços en la formació, concretament en la Formació Professional.

Rajoy ha respost a les demandes de Mas assegurant que el corredor mediterrani "és una prioritat" del seu executiu i que espera "poder participar" en la seva inauguració.

Mas ha destacat la "base industrial ferma" que té Catalunya i ha posat un èmfasi especial en el sector del l'automòbil, del qual ha dit que ha "guanyat competitivitat" en els darrers anys. El president de la Generalitat ha volgut fer un "agraïment a la capacitat de negociació" que han tingut els sindicats i les empreses del sector i ha apuntat que "quan les coses es fan bé, donen fruits".

De cara al futur, Mas s'ha mostrat esperançat que hi haurà "més llocs de treball, més capacitat exportadora i un millor mercat interior", tot i especificar que aquest darrer punt "és el que està més dèbil". Aquesta millora suposarà, segons ha dit, que "es vendran més vehicles, es consumirà més, s'animarà l'economia i s'ingressaran més impostos", un fet necessari per mantenir l'estat del benestar.

Primera trobada des de la decisió del Constitucional

La d'aquest divendres ha estat la primera trobada entre Mas i Rajoy des de l'última decisió del Tribunal Constitucional sobre la Declaració de Sobirania, fa tot just dos dies. Tant el president de la Generalitat com la majoria de grups del Parlament ja han dit que el camí del dret a decidir continua malgrat la suspensió de l'alt tribunal. Les relacions entre la Generalitat i el govern espanyol són, un cop més, en territori de màxima tensió.

Els dos presidents s'han assegut junts a la mateixa taula durant la inauguració del saló automobilístic. Ha estat el primer cop que se'ls veu junts en públic des del gener, quan es va inaugurar la línia de l'AVE entre Barcelona i Figueres. Aleshores hi va haver cortesia en les formes, però els discursos van mostrar les profundes diferències de fons.

Mesos abans, al setembre, Mas va rebre a La Moncloa el "no" definitiu de Rajoy a la seva proposta de pacte fiscal, que va portar a unes eleccions anticipades.

Mas va tornar a ser a La Moncloa al març, però, com havien acordat les dues parts, en una reunió secreta que es va conèixer uns dies després. Es reprenia el diàleg, amb més sintonia en temes econòmics, però sense cap acostament en el procés per fer una consulta.

La trobada d'avui serà a Barcelona en l'obertura del Saló de l'Automòbil. Si a l'últim saló, fa dos anys, Zapatero hi va enviar el llavors ministre Miguel Sebastián, ara Rajoy ha volgut ser-hi ell, amb dos ministres.
Anar al contingut