Junqueras, encara amb signes de la caiguda de dimecres al Parlament.
Junqueras, encara amb signes de la caiguda de dimecres al Parlament.
Barcelona

Junqueras: "El problema no és que Catalunya sigui una nació sense estat, sinó que és una nació amb un estat en contra"

El president d'ERC ha assegurat que s'està complint el calendari perquè la consulta es faci el 2014, però ha assenyalat que Catalunya s'ha de crear un marc legal propi perquè l'espanyol no és neutral i està dissenyat per impedir la consulta.

Victòria MiróActualitzat
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que s'està complint el calendari perquè la consulta sobiranista es faci l'any 2014, contràriament al que afirmava dijous el líder socialista, Pere Navarro. Però Junqueras ha assenyalat que Catalunya s'ha de crear un marc legal propi perquè l'espanyol no és neutral i no és apte per celebrar la consulta perquè està dissenyat, precisament, per impedir-la.

"El problema no és que Catalunya sigui una nació sense estat. El problema és que és una nació amb un estat en contra", ha considerat el líder d'ERC, que ha carregat contra la suspensió cautelar del TC de la Declaració de Sobirania del gener del Parlament. De fet, el líder d'Esquerra Republicana ha criticat el màxim òrgan dels jutges i l'ha qualificat de partidista.

Junqueras ha dit que l'estat espanyol és un sistema que no només té dues cambres, Congrés i Senat, sinó que té una tercera institució, el Tribunal Constitucional, que no és, en cap cas, imparcial.

Per això, el líder republicà ha apel·lat també als principis de dret internacional i ha assegurat que es farà tot el que calgui, mentre sigui democràtic.

Economia i pressupostos

El líder d'ERC ha afirmat que el govern espanyol té voluntat d'asfixiar econòmicament Catalunya i que l'ofec que estan practicant se'ls gira en contra. Junqueras ha dit que "els problemes que té ara el govern espanyol se'ls ha provocat ell mateix a base d'asfixiar l'economia catalana". I tot seguit ha exposat les dades: "Catalunya rep el 10% de la despesa pública de tot l'Estat, som el 16% de la població, produïm un 20% de la riquesa, i paguem 24% impostos. A més, fem un 28% de les exportacions i rebem més d'una tercera part de totes les inspeccions d'Hisenda de l'Estat. I paguem el 43% de tot l'impost de patrimoni que es recapta".

Per això, ha qualificat d'"escandalós" i "un gran insult a la nostra dignitat i a la nostra intel·ligència" el tracte que el govern Rajoy està donant a Catalunya. "El que fan és enfonsar-se ells mateixos, i el PP, si s'ha de preocupar alguna cosa, és dels 6 milions d'aturats que té", ha dit Junqueras.

"El PP és una màquina de fer aturats"

El líder republicà ha afirmat que "el PP és una màquina de fer aturats", ja que "està produint tants aturats com el 2009, tot i que aleshores el PIB queia tres vegades més que ara".

Respecte a la seva caiguda al Parlament, que va fer endarrerir la votació per a la creació de la comissió pel dret a decidir, Junqueras ha explicat que "va ser un tallet" però que en sortia molta sang perquè es tracta d'una zona molt vascularitzada.
Anar al contingut