Barcelona

Santa Maria del Mar es fa petita en l'adéu a Lluís Maria Xirinacs, destacat lluitador antifranquista i pacifista

La basílica de Santa Maria del Mar, escenari dels funerals per l'exsenador Lluís Maria Xirinacs, s'ha quedat petita per acollir totes les persones que li han volgut dir l'últim adéu, unes 3.000. Després de la cerimònia religiosa, s'ha fet la part més emotiva del comiat, un acte d'homenatge al Fossar de les Moreres convocat per diverses entitats. Líders polítics catalans, com ara el president de la Generalitat en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, personalitats del món cultural i representants de diverses entitats han assisit al funeral de qui va ser un dels lluitadors antifranquistes més destacats.

Actualitzat

La trajectòria de Lluís Maria Xirinacs com a destacat lluitador antifranquista li va fer obtenir el reconeixement de molts ciutadans i de bona part de les organitzacions i partits polítics catalans. Va ser un dels impulsors de l'Assemblea de Catalunya, senador per Barcelona i candidat al Premi Nobel de la Pau en tres ocasions.

En la missa oficiada per Xirinacs, s'ha recordat la seva personalitat com a cristià i la seva lluita per la independència de Catalunya, i que va ser un "home molest" per a molts perquè no es va voler resignar a "viure en la mediocritat". La cerimònia ha conclòs amb uns aplaudiments que han durat gairebé un quart d'hora i amb cant d'"Els segadors" i el "Virolai".

El taüt amb les despulles de Xirinacs es pot visitar en una capella del Fossar de les Moreres fins aquest dijous a la tarda, quan serà enterrat al cementiri de Roques Blanques, al Papiol.

El cos sense vida de Xirinacs, de 75 anys, va ser trobat dissabte en una zona boscosa d'Ogassa amb aparents senyals de suïcidi. L'exsacerdot va deixar una carta de comiat, datada el 6 d'agost, en la qual feia dures crítiques als polítics catalans i els seus companys de la Fundació Randa l'han llegit durant l'acte al Fossar de les Moreres.

Anar al contingut