Jeroen Dijsselbloem (dreta) parla amb el ministre de Finances irlandès. (Foto: EFE)
Jeroen Dijsselbloem (dreta) parla amb el ministre de Finances irlandès. (Foto: EFE)
Brussel·les

L'Eurogrup exigeix a Espanya que mantingui "l'impuls reformista"

Tal com havia demanat el ministre d'Economia espanyol, l'Eurogrup ha reconegut l'esforç que ha fet Espanya, però vol que continuï per aquest camí. A la reunió dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, s'han aprovat nous trams de rescat per a Grècia, Portugal i Xipre per valor de més de 12.500 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
Els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, l'Eurogrup, han elogiat els "esforços significatius" d'Espanya i han demanat al govern de Mariano Rajoy que mantingui "l'impuls reformista". En acabar la reunió ministerial a Brussel·les, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha reconegut que l'executiu espanyol ha fet "importants esforços per fer front als desequilibris del país" i ha reclamat a Rajoy que continuï per aquesta via, sense concretar quines altres reformes considera necessàries.

Els propers passos a seguir "dependran de l'avaluació de la Comissió Europea (CE) del pla nacional de reformes d'Espanya", que podria estar enllestit el 29 de maig, quan Brussel·les presentarà les seves recomanacions per països, segons ha explicar Dijsselbloem, que també és ministre de Finances d'Holanda.

El vicepresident de la CE i responsable d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha indicat que, després d'una anàlisi preliminar, pot dir que les mesures anunciades per Espanya en el seu pla nacional de reformes representen una "resposta política integral" amb un "nombre de propostes concretes" i uns calendaris "bastant ben especificats". És "molt important que Espanya continuï tant amb les reformes estructurals com amb una constant consolidació fiscal".

Més diners per a Grècia, Portugal i Xipre

Els ministres d'Economia de l'eurozona han aprovat el desemborsament de nous trams dels rescats per a Grècia, Portugal i Xipre, després de constatar que tots tres països estan complint els ajustos exigits per la UE. A canvi, se'ls ha demanat que segueixin amb les reformes i la consolidació pressupostària.

En el cas de Grècia, l'Eurogrup ha aprovat un tram de 7.500 milions d'euros, que es dividirà en dos pagaments. El primer, per valor de 4.200 milions, es desemborsarà en els propers dies un cop es completin els tràmits parlamentaris. La resta es desbloquejarà al juny sempre que Atenes apliqui les mesures pendents pactades amb la troica. Els ministres d'Economia han reclamat al govern grec que millori el sistema de recaptació d'impostos, liberalitzi les professions protegides, augmenti la competència en els mercats de productes i serveis i que completi la reforma de l'administració pública.

D'altra banda, l'Eurogrup ha celebrat l'acord aconseguit per les autoritats portugueses i la troica sobre les retallades que l'executiu va aprovar com a alternativa, davant la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar la configuració del 2013. Aquest acord permetrà desbloquejar en els pròxims dies un tram de 2.100 milions d'euros del rescat a Portugal i ampliar en set anys de mitjana el termini per tornar els préstecs de la UE, segons ha dit el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.


El mecanisme europeu d'estabilitat (MEDE) ha aprovat el pagament del primer tram de 3.000 milions d'euros del rescat a Xipre. L'Eurogrup ha examinat els resultats de l'informe independent sobre l'aplicació a Nicòsia de les normes contra el blanqueig de diners. La conclusió d'aquest informe és que l'aplicació d'aquestes normes a l'illa va "endarrerida". Per això, la troica té previst elaborar un pla d'acció que s'inclourà entre les condicions del rescat.

Atur juvenil

La falta d'oportunitats laborals entre els més joves també és un dels temes que preocupa més Brussel·les. Abans d'entrar a la trobada, el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, ha afirmat que la Unió Europea utilitzarà totes les eines que té a disposició per acabar amb l'atur juvenil, que afecta sobretot Espanya i Grècia. Hi ha una "entesa comuna i àmplia", com ja es va veure en la trobada a Londres del cap de setmana dels ministres de Finances del G-7 (els Estats Units, el Japó, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, França i el Canadà). "No hi ha cap contradicció entre els defensors de l'austeritat i els del creixement", ha afirmat. "Només podem tenir un creixement sostenible si no repetim els errors", ha afegit.

Alemanya i França presentaran aquest mes un pla per combatre l'alt atur juvenil al sud d'Europa, que preveu línies de crèdits especials per a les empreses que contractin o ofereixin pràctiques a joves.
Anar al contingut