Madrid

Rajoy i Passos Coelho creuen que la Unió Europea "pot i ha de fer més" per l'estabilitat de l'eurozona

Segons el president espanyol, la UE ha de demostrar "la mateixa determinació que els estats membres a l'hora d'assegurar l'estabilitat de la zona euro" i reclama mesures amb l'objectiu de complir el calendari de la unió bancària, assegurar el crèdit a famílies i pimes i, especialment, pal·liar el problema de l'atur juvenil.

RedaccióActualitzat
El cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, han coincidit que la Unió Europea "pot i ha de fer més" per l'estabilitat de l'eurozona. Tots dos s'han mostrat favorables a impulsar mesures a favor del crèdit i en contra de l'atur juvenil perquè són "urgències nacionals i europees".

En la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut els dos dirigents, Rajoy ha assegurat que és "imprescindible" que la UE adopti "en paral·lel" als esforços nacionals "mesures d'acompanyament" , entre les quals ha citat el compliment d'un calendari per a la unió bancària, també defensada pel seu homòleg portuguès. Fa un any que la UE va acordar avançar cap a aquesta unió, però, tot i que hi ha hagut avanços pel que fa al supervisor únic, encara és necessari concretar elements com el fons de garantia de dipòsits per a tots els socis comunitaris.

"Cal ser seriós i, quan s'arriba a un acord, cal complir-lo. La unió bancària suposa que totes les entitats financeres seran supervisades per un sol supervisor i això és un tracte igual per a tots. També és positiu que hi hagi un mecanisme de resolució europeu, un mecanisme de recapitalització directa dels bancs i la separació del risc sobirà del bancari, així com la creació d'un fons de garantia de dipòsits europeus ", ha subratllat Rajoy.

El president espanyol ha defensat la necessitat de les polítiques d'austeritat i que "l'euro no es trencarà". La crisi farà que els estats membres surtin "més forts" i amb la garantia de preservació del benestar comú.

El primer ministre de Portugal, Pedro Passos Coelho, ha incidit en la importància que es duguin a terme accions i mesures a escala europea per potenciar l'impacte de les reformes que s'estan aplicant a escala nacional, i ha subratllat que Espanya i Portugal no poden vèncer sols la crisi econòmica, sinó que necessiten més suport i una resposta europea "més intensa".

Coelho considera que
el que passa a Europa i la seva crisi de deute són "indissociables" de les trajectòries nacionals de tots dos països, que estan recorrent aquest camí amb "gran determinació" i amb resultats positius, alguns dels quals ja es poden veure, mentre altres seran més palpables amb el temps.


El primer ministre portuguès ha mostrat la seva "més profunda admiració" i la seva solidaritat davant del ritme de les reformes que està fent Espanya per crear les condicions "indispensables" perquè el país torni al "creixement sostenible i a generar feina i riquesa".  En aquest sentit, ha admès que de vegades els resultats de les reformes triguen a tenir efecte i a ser coneguts i ha insistit que Espanya i Portugal estan complint els seus compromisos. Després que el Tribunal Constitucional portuguès va rebutjar algunes de les seves mesures, Coelho en va avançar de noves, com, per exemple, prescindir de 30.000 funcionaris, retallar el sistema de pensions, retardar un any la jubilació i ampliar la jornada laboral en l'administració.

L'any passat, la trobada entre Rajoy i Passos Coelho es va celebrar a Porto. Aquest any s'ha fet a Madrid. Els dos dirigents han estat acompanyats per una quinzena de ministres dels dos executius i han acordat intensificar els contactes per concretar posicions i proposar nous plans a la Unió Europea.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut