Sant Joan Despí

Carod-Rovira alerta que tot allò que no acaba de funcionar depèn de Madrid i la gent n'està cansada

El president de la Generalitat en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat, en una entrevista a "Els matins d'estiu", que "comença a detectar-se una certa fatiga d'Espanya. La gent comença a estar cansada. Tot allò que no acaba de funcionar, és allò que depèn de Madrid. Renfe, Aena, Red Eléctrica Española, AVE...". A banda de les infraestructures, Carod també ha respost les crítiques del PP i C's per anar al funeral de Lluís Maria Xirinacs amb un eloqüent "reclamo el meu dret d'anar a l'enterrament de qui vulgui".

Actualitzat
Carod-Rovira ha assegurat que, en aquelles competències on hi hagi traspassos, "sí que hi haurà un canvi notable quan passin a ser dirigides des de Catalunya", tot i que sap que "no se solucionarà en quatre dies allò que no s'ha pogut fer en 30 anys".

Les infraestructures


Segons Carod-Rovira, en matèria d'infraestructures "el Ministeri de Foment tradicionalment ha fallat a Catalunya". Ha assegurat que, per part dels diversos governs de l'Estat, hi ha hagut "manca d'inversions", però també ha apuntat que s'ha fallat des dels governs de Catalunya "perquè no hem tingut una visió prou clara de què volíem per a Catalunya de cara als pròxims 10-15 anys. Això és un còctel explosiu per negatiu".

El president de la Generalitat en funcions ha reiterat que l'entrada del govern al centre de coordinació del servei de rodalies creat pel Ministeri de Foment "servirà perquè, encara que no sigui competència nostra, sí que puguem tenir més informació. Sabrem cada setmana què passa. I tindrem un coneixement prou precís perquè quan aquestes competències ens les traspassin a nosaltres les puguem exercir amb coneixement de causa". Carod-Rovira ha dit que en la reunió amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, els van confirmar que en tres mesos tots els trens de Catalunya portarien els sistemes d'informació de megafonia.

El finançament

Comentant la demanda que va fer aquest dijous Joan Puigcercós d'un model de finançament que no faci Catalunya dependent de les decisions de Foment, Josep-Lluís Carod-Rovira ha valorat que "els debats sempre són bons", però que "ara el que tenim entre mans és resoldre problemes de la quotidianitat, del dia a dia". "Ara toca el moment de la gent, ara toca el moment de les persones", ha subratllat, abans de matisar que "debatre què necessitarem per resoldre els nostres problemes és una qüestió de sentit comú".

Sobre els pròxims pressupostos de l'Estat, "si aquests pressupostos no reuneixen els mínims imprescindibles, els grups polítics catalans tenen el deure de no donar-hi suport" i ha citat Ovidi Montllor, "Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer", per reclamar un canvi en profunditat en els pròxims pressupostos de l'Estat.

L'aeroport per a vols privats

El president de la Generalitat en funcions ha afirmat que, en un futur sistema aeroportuari, "pensem que hi ha un seguit de vols que són corporatius que ocupen un espai a l'aeroport del Prat i que traslladat a un altre lloc permetria que el trànsit aeri estrictament comercial pogués funcionar millor i seria un altre aeroport que formaria part de la decisió directa del govern de Catalunya". Aquest aeroport hauria d'estar a prop de Barcelona.

Ajudes al Perú


Sobre la reunió amb el cònsol del Perú a Barcelona, Josep-Lluís Carod-Rovira ha afirmat que "com a president en funcions, és de sentit comú que sigui jo qui vagi, en nom de Catalunya, a donar el condol de part del poble de Catalunya al cònsol del Perú, i al mateix temps per oferir en què podem ser útils a aquella gent. Sobre l'enviament d'ajuda, Carod-Rovira ha puntualitzat que abans d'enviar ajuda al Perú cal, primer, "saber què necessiten", i ha comentat, respecte als peruans residents a Catalunya, que molts "són del nord del Perú", de manera que, el terratrèmol, "no els hauria afectat directament".

Crítiques per assistir al funeral de Xirinacs

Sobre les crítiques per la seva presència al funeral per l'exsenador Lluís Maria Xirinacs, Josep-Lluís Carod-Rovira ha sentenciat que "si al PP i Ciutadans no els agrada, que s'hi posin fulles". Carod-Rovira ha reclamat el seu dret "d'anar a l'enterrament de qui vulgui" i ha subratllat que "hi ha gent que critica només amb l'objectiu de fer mal i per mi anar al funeral era un gest de justícia i un gest personal".

Carod-Rovira ha dit que no va voler posar-se a primera fila, perquè "allà hi havia de ser la gent". S'ha mostrat "commogut" pel final de la vida de l'exsenador i ha afirmat que compartia la "decepció" que va suposar la transició per a molta gent, però que en el cas de Xirinacs "ho va ser d'una manera molt més clara, molt més contundent i més global". Carod-Rovira ha recordat que tots dos van ser detinguts en la caiguda dels 113 de l'Assemblea de Catalunya. Tot i això, també ha apuntat que "respectar i estimar no vol dir compartir les idees. Moltes de les coses que deia Xirinacs jo no les comparteixo".
Anar al contingut