El directiu de la constructora Ferrovial Juan Elizaga.
El directiu de la constructora Ferrovial Juan Elizaga.
Barcelona

El directiu de Ferrovial imputat en el "cas Palau" es nega a declarar

Juan Elizaga, actual director de Relacions Institucionals de Ferrovial, s'ha negat a respondre a les preguntes de les parts argumentant que no tenia res més a afegir respecte al que va dir el 2011, quan va declarar com a testimoni.

RedaccióActualitzat
El directiu de la constructora Ferrovial Juan Elizaga s'ha negat a declarar com a imputat davant del jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música i s'ha remès a les explicacions que va donar el 2011, aleshores en qualitat de testimoni. En aquella ocasió, Elizaga va dir que desconeixia a què s'havien destinat les seves aportacions milionàries a l'entitat i que es conformava amb els dossiers que li proporcionava l'entitat, on es mostraven fotografies d'anuncis del Palau on apareixia el nom de Ferrovial.

Elizaga, actual director de Relacions Institucionals de Ferrovial, ha comparegut com a imputat pel cas davant del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona que investiga si el Palau de la Música va fer d'intermediari en el pagament de comissions de Ferrovial cap a CDC per l'adjudicació d'obra pública durant els governs de Jordi Pujol.

Patrocinis no controlats

El jutge sospita que es van pagar comissions a CDC i que es van emmascarar darrere dels patrocinis que l'empresa Ferrovial va aportar al Palau de la Música. Aquests pagaments van ser de12 milions d'euros en 10 anys i es van disparar el 2003, coincidint amb l'adjudicació de les obres de la línia 9 del metro, entre d'altres, a aquesta companyia.

De fet, en el mes de febrer, el fiscal del cas en l'escrit que imputava l'exdiputat de CiU Jaume Camps en el cas va considerar una "coincidència cridanera" les reunions d'aquest exdiputat de CiU amb Ferrovial i Millet.

Elizaga no ha volgut dir res més del que va declarar com a testimoni el 2011 després de fer-ho un any abans davant de la comissió parlamentària pel mateix cas. El directiu de Ferrovial s'ha negat a respondre a les preguntes de les parts argumentant que no tenia res més a afegir.

El director de Relacions Institucionals de Ferrovial va dir en aquella ocasió que les generoses aportacions de la constructora al Palau buscaven projectar la firma entre la societat catalana. A més, va admetre que Ferrovial mai no va encarregar cap estudi per veure a què havia dedicat el Palau els 12 milions d'euros de patrocini.

Segons va dir, s'acontentava amb els dossiers trimestrals que li entregava Rosa Garicano, exdirectora de l'entitat i també imputada en el cas i dona de Xavier Ribó, que va ser col·laborador comercial de Ferrovial a Catalunya.

La via més cara

En la seva declaració com a testimoni, Elizaga va dir que no coneixia l'antic tresorer de CDC, Daniel Osàcar -imputat en el cas-, així com el motiu pel qual les aportacions de Ferrovial al Palau es vehiculaven a través de l'Orfeó Català i no de la Fundació Palau de la Música, que oferia beneficis fiscals més grans per a les donacions.
Anar al contingut