Brussel·les

La Comissió Europea té la intenció d'obrir a finals de maig un procediment contra Espanya per desequilibri econòmic excessiu

Brussel·les controlarà les reformes econòmiques del govern espanyol. A finals de mes, la Comissió Europea engegarà un procediment contra Espanya per un desequilibri macroeconòmic excessiu, segons han pogut saber Catalunya Ràdio i TV3. Aquest procés no posa en perill, però, la flexibilització de l'objectiu de dèficit d'Espanya. Mentrestant, el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, ha subratllat que cal continuar amb el sanejament dels comptes públics amb reformes estructurals.

RedaccióActualitzat
Brussel·les dirigirà i controlarà les reformes econòmiques del govern espanyol que encara no s'han aplicat o aquelles que, segons la Comissió Europea, van amb retard. Segons han pogut saber Catalunya Ràdio i TV3, a finals de mes la CE obrirà un procediment contra Espanya per un desequilibri macroeconòmic excessiu. Això, però, no posa en perill la flexibilització de l'objectiu de dèficit.

D'aquí dues setmanes, el 29 de maig, la Comissió Europea obrirà aquest procediment per desequilibri excessiu a Espanya, segons han informat fonts comunitàries. L'estat espanyol estarà, doncs, sota vigilància. Brussel·les verifica de manera regular el compliment del programa de reformes.

Aquest control inclou la possibilitat de sancionar amb multes milionàries els països que no adoptin les mesures pertinents referides a la reforma laboral, el sistema de pensions, la liberalització d'alguns sectors econòmics i canvis en la fiscalitat. Són unes mesures, en definitiva, amb la intenció de fer més competitiva l'economia espanyola. Brussel·les també obrirà aquest procediment per desequilibri excessiu contra Eslovènia. Tant Espanya com Eslovènia ja van ser advertides per la Comissió del dèficit macroeconòmic que arrosseguen.

Mentrestant, el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, ha remarcat aquest dimecres, en una entrevista a la cadena francesa Europe 1, que cal continuar el sanejament dels comptes públics i que seria "irresponsable" augmentar la despesa. Durao Barroso creu que tot plegat "s'ha de completar amb reformes estructurals per a la competitivitat i amb inversions selectives per al creixement".


El portaveu econòmic diu que és una decisió "que encara no s'ha pres"

Hores més tard, el portaveu d'Assumptes Econòmics i Monetaris de la Comissió, Simon O'Connor, ha negat que l'executiu comunitari hagi decidit posar sota vigilància Espanya i ha reiterat que l'anàlisi preliminar del ple de reformes indica que, en termes generals, el país està fent els passos adequats per corregir els problemes. "He vist les informacions a la premsa, que parlen amb molta certesa sobre decisions que encara no s'han pres, basant-se en fonts anònimes que sempre suggereixen una credibilitat dubtosa", ha assenyalat.

En aquest sentit, O'Connor ha aconsellat "escoltar" les paraules del vicepresident de la Comissió Europea i responsable d'Economia, Olli Rehn, que es va referir a aquesta qüestió dillus passat després de la reunió de l'Eurogrup.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut