Joan Herrera, Artur Mas i Oriol Junqueras, després de la votació de la Declaració de Sobirania.
Joan Herrera, Artur Mas i Oriol Junqueras, després de la votació de la Declaració de Sobirania.
Barcelona

El TSJC rebutja la denúncia de Manos Limpias contra Artur Mas, CiU i ERC per la declaració sobiranista

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit rebutjar la denúncia del sindicat ultradretà Manos Limpias contra Artur Mas i els diputats de CiU i ERC per la resolució sobiranista del 23 de gener aprovada al Parlament, una decisió que contrasta amb la del Tribunal Constitucional, que la setmana passada va suspendre la Declaració de Sobirania de la cambra catalana.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat admetre a tràmit la denúncia per prevaricació que el sindicat ultradretà Manos Limpias va presentar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i els diputats de CiU i ERC que van votar a favor de la Declaració de Sobirania aprovada el 23 de gener al Parlament. La sala civil i penal del TSJC entén que la resolució sobiranista té la naturalesa d'un acte polític i, per tant, no encaixa en la definició d'assumpte administratiu que podria derivar en un delicte de prevaricació.

L'alt tribunal català tampoc aprecia indicis d'un delicte de prevaricació en el fet que la declaració hagi comportat la creació del Consell Assessor Català per a la Transició, perquè considera que no és "una resolució injusta en assumpte administratiu, atès que constitueix la creació d'un òrgan de l'àmbit polític".

En aquesta interlocutòria, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també rebutja admetre la denúncia que Manos Limpias havia presentat contra Artur Mas per un delicte d'amenaces contra els poders de l'Estat, perquè diu que les seves declaracions sobiranistes i a favor de la creació d'estructures d'Estat per a Catalunya han de ser enteses en el marc de l'"activitat política del president de la Generalitat", abocades "en un context polític de defensa d'un ideari i argumentari polític".

Segons el TSJC: "El Tribunal Suprem ha indicat que la Constitució Espanyola no estableix un model de democràcia militant, sinó que estima que dins del pluralisme polític té cabuda l'opció independentista, com així ho sustenten alguns grups polítics".

Aquesta decisió de l'òrgan jurisdiccional català contrasta amb la del Tribunal Constitucional, que la setmana passada va suspendre la Declaració de Sobirania del Parlament. El recurs el va presentar l'Advocacia de l'Estat a petició del govern espanyol. Els advocats de l'Estat consideren que la Declaració de Sobirania atorga al poble català el dret a separar-se de la resta d'Espanya i, per tant, és un desafiament obert a la Constitució.
Anar al contingut