L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa ingressa a la presó en no pagar la fiança de 2,5 milions d'euros

El titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, ha decretat l'ingrés a presó provisional de Miguel Blesa per la compra del City National Bank de Florida en apreciar risc de fuga. Com que encara no ha pagat la fiança de 2,5 milions d'euros, Blesa és des d'aquest dijous a la nit al centre penitenciari madrileny de Soto del Real.

RedaccióActualitzat
L'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, ha passat la seva primera nit a la nit a la presó madrilenya de Soto del Real, segons han informat fonts penitenciàries. El titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, va decretar l'ingrés a presó provisional per a Blesa, eludible amb el pagament de 2,5 milions de fiança, per la compra del City National Bank de Florida en apreciar risc de fuga. Blesa no ha pagat la fiança i per això l'han traslladat en un furgó policial des de l'Audiència Nacional fins al centre penitenciari.

A l'abril del 2008, la caixa madrilenya va adquirir el 83% del que aleshores era el sisè banc privat de l'estat de Florida per un import de 927 milions de dòlars. Caja Madrid es va quedar el 100% de l'entitat el 2010, aportant 190 milions de dòlars més.

El magistrat, que instrueix la causa que investiga la concessió d'un crèdit fallit a Marsans de 26,6 milions d'euros per part de la caixa madrilenya, ha pres aquesta decisió en una interlocutòria després de citar d'urgència Blesa i haver-lo interrogat. Aquest negoci podria haver comportat pèrdues per a Caja Madrid superiors als 500 milions d'euros, segons fonts jurídiques.

El sindicat Manos Limpias, que va presentar una ampliació de la seva denúncia pel crèdit a Marsans perquè s'investigués l'adquisició del banc nord-americà, havia demanat per a Blesa presó eludible sota fiança de tres milions d'euros i la retirada del passaport. El jutge ha acceptat les peticions i li ha retirat el passaport i ha fixat la fiança en dos milions i mig d'euros.

En la resolució de presó provisional, el jutge sosté que, tot i que "òbviament" no es desprenen "evidències i indicis tan prolixament" en aquesta compra com en la de la concessió del crèdit a Marsans, "el Banc d'Espanya sí que ha vist connexitat" en un informe que li ha remès recentment, datat del 19 d'abril.

En aquest informe, el supervisor apunta que l'adquisició del banc es va fer de manera que "pogués eludir el preceptiu control de la conselleria d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid" i que el seu preu va excedir el que van abonar el Banc Popular i el Banc Sabadell en la compra d'altres entitats a Miami.

A més, l'OCC (Office of the Comptroller of the Currency), departament independent del Tresor dels Estats Units, ha detectat deficiències "molt rellevants en la supervisió de l'equip directiu de l'entitat, de cara a la debilitat econòmica general, sense que hi hagués implantada una estratègia viable de negoci". L'oficina nord-americana també posa de manifest l'"alt i creixent risc estratègic", és a dir, "l'escassa o nul·la capacitat de reacció", de manera que la previsió de creixement proposada per Caja Madrid per als anys 2000-2014 "està seriosament desorientada, i ignora manifestament l'atonia econòmica imperant".

Caja Madrid, encara amb Blesa de president, va anunciar el 2008 la compra del 83% del City National Bank of Florida, per 927 milions de dòlars (uns 618 milions d'euros d'aquell moment), i posteriorment es va quedar el 100% de l'entitat, aportant 190 milions de dòlars més (uns 127 milions d'euros). Pel jutge, la compra del banc nord-americà per part de Caja Madrid es va fer pràcticament pel valor de l'entitat, uns 1.121 milions de dòlars, però tenint en compte el deteriorament del fons de comerç del banc, l'operació va poder implicar a la caixa unes pèrdues de 500 milions d'euros.
Anar al contingut