La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau
Irene Rigau, consellera d'Ensenyament. (Foto: ACN)

Irene Rigau diu que la LOMCE pretén el canvi de model d'estat i assegura que és un "absurd" imprevisible i de "difícil compliment"

La consellera d'Ensenyament ha assegurat que la LOMCE és "impossible de complir" a Catalunya. L'ha qualificat de "predemocràtica", d'"absurd" i de "voler donar una única visió d'Espanya". També ha dit que representa una "ferida enorme a l'autogovern". Rigau ha garantit que se seguiran oposant al projecte en el tràmit parlamentari i que, en cas que arribi a ser llei, continuaran defensant la que es va aprovar al Parlament.

RedaccióActualitzat
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha rebutjat frontalment la reforma educativa aprovada aquest divendres. L'ha qualificat de "centralitzadora" i de voler "donar una única visió de la història d'Espanya i un sol referent a l'alumnat". Tampoc, segons les seves paraules, "respecta la pluralitat pel que fa a la cultura i la llengua" i per tot això, ha considerat que representa un atac i una "ferida enorme" a l'autogovern de Catalunya i a la dignitat democràtica. A més, es tracta d'un "absurd imprevisible" i "de difícil compliment".

Rigau ha garantit que se seguiran oposant al projecte en el tràmit parlamentari i que, en cas que arribi a ser llei, continuaran defensant la que es va aprovar al Parlament català. Si aquest projecte, ha dit la consellera, finalment esdevingués en llei, "representaria un atac a l'Estatut de Catalunya" i al model lingüístic català avalat pels tribunals. Durant la roda de premsa de valoració que ha fet a la seu de la conselleria, la responsable d'Ensenyament ha assegurat que aquesta normativa "no és una llei pedagògica" sinó una mesura "re centralitzadora" que "pretén el canvi del model d'estat en matèria educativa", una "llei predemocràtica" que ens situa, ha recordat, "abans del decret del 81". Així, Rigau ha dit que la decisió que ha impulsat l'aprovació de la reforma, ens trasllada al moment abans de la recepció de competències d'educació per a Catalunya.

La consellera també ha subratllat que es tracta d'una reforma que "porta a separar els alumnes per raó de llengües" i que no es podrà complir. "Si mil alumnes volen estudiar en castellà, on els posarem?", ha qüestionat Rigau. "A Catalunya és impossible aplicar aquest criteri". Per tot plegat, la responsable d'Ensenyament a Catalunya ha afirmat que aquest "no és un tema de govern" sinó de "de país. Si una llei no es pot complir, s'ha de revisar".

Segresta el currículum i l'avaluació

En el marc de la signatura de la consellera d'un conveni d'FP dual amb l'empresa Nestlé, Rigau s'ha mostrat molt crítica amb la normativa presentada pel ministre i ha subratllat que ha quedat clar que l'objectiu de Wert "d'espanyolitzar els alumnes anava seriosament i era un projecte de govern". "Aquest projecte recentralitza les competències, segresta el currículum i els programes que siguin referents culturals per a les noves generacions".

Parteix d'una premissa falsa

Voler resoldre el fracàs escolar de l'estat, "que no és homogeni" en totes les comunitats, "amb la recentralització de les competències, ha assegurat Rigau, "és desconèixer el sistema educatiu" i no tenir present l'esforç que les comunitats han fet durant tot aquest temps.

La consellera ha dit això en roda de premsa després que el Consell de Ministres hagi aprovat aquest mateix divendres el projecte de la LOMCE, que  estableix que l'estat avançarà el cost d'escolaritzar en castellà en col·legis privats a alumnes que ho demanin, el que es cobrarà dels  fons que corresponguin a Catalunya en el finançament autonòmic. En aquest sentit, Rigau ha afirmat que la solució adoptada pel Ministeri d'Educació  parteix de la premissa falsa que els centres concertats i privats s'imparteix l'ensenyament en castellà i els públics en català, ha dit.
Anar al contingut