Madrid

L'expresident balear Jaume Matas reconeix que va rebre 21.346 euros del PP quan va deixar de ser ministre

L'expresident de les illes Balears ha assegurat davant del jutge Pablo Ruz que va rebre aquests diners en quatre nòmines, però no va rebre els 8.400 euros que apareixien a la comptabilitat secreta de l'extresorer popular. Aquest dimarts també han declarat el regidor alabès Santiago Abascal i l'exportaveu adjunt al Congrés Jaime Ignacio del Burgo, que també han admès haver rebut diners del partit.

RedaccióActualitzat
L'expresident de les Illes Balears Jaume Matas ha declarat davant del jutge Pablo Ruz que va rebre 21.346 euros del Partit Popular quan va abandonar el càrrec de ministre de Medi Ambient, l'any 2003. Matas ha comparegut com a testimoni davant Ruz, que investiga el cas dels "papers de Bárcenas", i ha dit que aquesta quantitat la va negociar amb l'exsecretari general del PP Javier Arenas i ha entregat a Ruz un paper amb les quantitats que va rebre.

Concretament, a Matas se li van ingressar 3.723 euros al març del 2003, 4.296 euros a l'abril, 1.518 al maig i 2.808 al juny. L'expresident de les Illes també ha assegurat que va declarar a Hisenda els 21.000 euros rebuts.

L'exministre ha assegurat que va rebre aquests diners en quatre nòmines, però no va rebre els 8.400 euros que apareixien a la comptabilitat secreta de l'extresorer popular amb l'anotació "per a pis". Matas ha explicat al jutge que només troba una explicació a aquesta nota manuscrita i és que, entre que va deixar de ser ministre i va tornar a ser escollit president balear, va haver de llogar un pis a Madrid per a la seva família, però ha dit que aquests diners els va pagar de la seva butxaca.

Abascal i Del Burgo també confirmen haver rebut diners

Abans de Matas, ha comparegut el regidor del PP a Amurrio (Àlaba) Santiago Abascal, que ha reconegut que el partit li va donar 12.000 euros com a compensació pels danys que va patir el seu negoci arran d'un atemptat de "kale borroka" el 1999. Abascal ha assegurat que no recorda qui li va donar els diners perquè fa molts anys.

També ha declarat l'exportaveu adjunt del PP al Congrés Jaime Ignacio del Burgo, que ha justificat a Ruz la seva aparició als "papers de Bárcenas" com a intermediari entre el partit i dos afiliats navarresos. Del Burgo, que ha defensat "l'honestedat" del PP, ha detallat que es tractava de la regidora d'UPN de Villava Elena Murillo, que va rebre 3.000 euros quan va haver de deixar el seu domicili després de patir un atemptat d'ETA, i de l'actual membre de l'executiva del PP Calixto Ayesa, a qui es va indemnitzar amb 23.439 euros per tancar la seva consulta mèdica i assumir el càrrec de conseller de Salut al govern navarrès.

Segon dia de declaracions

Les declaracions de dirigents populars al voltant del cobrament de sobresous van començar aquest dilluns, amb les explicacions del president del Senat, Pio García Escudero, que va admetre que va cobrar uns 230.000 euros en sobresous del PP i 24.000 euros per fer obres a casa seva. L'exdiputat Eugenio Nassarre, per la seva banda, va explicar que el pagament de sobresous era habitual i que l'antecessor de Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta, li va donar 30.000 euros en metàl·lic per a una fundació.

Bárcenas també és actualitat pel "cas Gürtel", de suposat finançament irregular del PP. I és que avui, dimarts, "El País" publica que aquesta trama hauria pagat a la filla de José María Aznar i a Alejandro Agag una part del seu casament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut