El president de la Generalitat, Artur Mas.
El president de la Generalitat, Artur Mas.
Barcelona

Mas aposta per fer eleccions plebiscitàries a Catalunya si no es pot fer una consulta

En una entrevista en un llibre de Jordi Cabré, el president insisteix que la seva prioritat és el referèndum. En aquest sentit, cita Escòcia i el Quebec com a exemples de comportament democràtic. Però, si el referèndum no pot ser, Mas diu que "segurament" s'hauran de fer aquestes eleccions, que qualifica de "consulta amb valor polític".

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, aposta per fer unes eleccions amb caràcter plebiscitari com a "últim recurs" a Catalunya si no es pot fer una consulta. Mas, però, considera que aquest "no és l'escenari més desitjable", sinó l'últim recurs.

En una entrevista inèdita inclosa en el llibre "Ara que no ens escolta ningú", de Jordi Cabré, el president insisteix, que la seva prioritat és el referèndum. En aquest sentit, defensa que el referèndum és la fórmula que es fa servir als països desenvolupats i cita Escòcia i el Quebec com a exemples de comportament democràtic. Però si el referèndum no pot ser, Mas diu que "segurament" s'hauran de fer aquestes eleccions, que qualifica de "consulta amb valor polític".

En qualsevol cas, el president ha defensat que "primer és la democràcia i després l'estat de dret" i no a l'inrevés i, per tant, aposta perquè les lleis s'adaptin a l'evolució democràtica de la societat i alerta que "l'estat de dret pot arribar a ser un adversari de la democràcia".

Cara a cara amb Macià o Cambó

En el seu llibre, Cabré manté diàlegs ficticis amb personatges històrics com Antoni Gaudí, Enric Prat de la Riba, Francesc Cambó o Francesc Macià, amb qui Mas contrasta les seves opinions. En aquest context, el president recorda que l'Estat català de Macià va "durar ben poc" i conclou que és millor fer les coses bé. A més, assegura que el president republicà va optar finalment per millorar el que hi havia i no "per improvisar".

D'altra banda, Mas coincideix amb el fundador de la Lliga Regionalista, Francesc Cambó, que l'ordre va primer que els ideals, ja que "un país trencat no pot avançar i històricament sempre ha estat un desastre".

Finalment, Mas afirma que el messianisme de Macià és ben vist perquè "va tenir la sort de la brevetat". I és que, pel president, Catalunya no accepta gaire bé sobresortir per damunt dels altres i "talla les ales a aquells que volen protagonitzar un moment important. I això el fa un país més feble, més dèbil".
Anar al contingut