Barcelona

El dèficit fiscal de Catalunya l'any 2010 va ser de 16.543 milions d'euros, el 8.5% del PIB

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquest dimarts la balança fiscal de Catalunya respecte a l'administració central. Seguint el mètode del flux monetari, que segons el conseller és el que millor reflecteix aquest efecte redistributiu, el dèficit suposa el 8,5% del PIB català. Catalunya contribueix amb una proporció superior al seu pes en el PIB estatal, però rep una despesa que no arriba al pes de la seva població sobre el conjunt de l'estat.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquest dimarts la balança fiscal de Catalunya respecte a l'administració central. Segons les dades de Mas-Colell, el dèficit de Catalunya l'any 2010 va ser de 16.543 milions d'euros, el 8.5% del seu Producte Interior Brut. Es tracta d'un percentatge similar al d'anys anterior, durant els quals el dèficit es va situar en una mitjana del 8%.

Seguint el mètode del flux monetari, que segons el conseller és el que millor reflecteix aquest efecte redistributiu, Catalunya aporta el 19,4% del total d'ingressos de l'administració central, mentre que rep el 14,2% de la despesa total. Per tant, Catalunya contribueix amb una proporció superior al seu pes en el PIB estatal (18,6%), però rep una despesa que no arriba al pes de la seva població sobre el conjunt de l'estat (16%). El titular d'Economia ha qualificat aquest desequilibri d'"altament insatisfactori", perquè obliga el govern català a "tirar endavant el país amb menys recursos".

Mas-Colell ha assegurat que el dèficit fiscal de 16.543 milions d'euros és l'equivalent al pressupost dels departaments de Salut, Benestar Social i Ensenyament i ha assenyalat que, si es reduís en una fracció aquest dèficit fiscal, el govern no hauria de "fer retallades".

El dèficit, canviant de metodologia

Com ja va fer l'any passat, la Generalitat ha calculat també el dèficit fiscal seguint un altre mètode, el del flux de benefici, que és més difícil de computar perquè mesura l'impacte de l'actuació de l'Estat sobre el benestar dels residents en un territori. Seguint aquesta altra metodologia, el dèficit fiscal català de l'any 2010 va ser d'11.258 milions d'euros, que representa un 5,8% del PIB.

En aquest cas, les dades de la Generalitat indiquen que els catalans van aportar el 18,9% dels ingressos de l'Estat, mentre que la despesa de l'Administració central a Catalunya va ascendir al 15.4%.

Sempre al voltant del 8% del PIB

Entre 1986 i 2010, la mitjana del dèficit fiscal de Catalunya va ser del 8,1% del seu PIB, una situació d'estabilitat que Mas-Colell ha qualificat de "sorprenent". El 2007, el dèficit es va situar en el 8,1% del PIB català, mentre que el 2008 va ser del 8,6% i el 2009 del 8,5%, el mateix percentatge que el 2010.

La balança fiscal mesura l'efecte redistributiu entre territoris de la política fiscal de l'Administració central, és a dir, la diferència entre el que van aportar els catalans al conjunt d'Espanya en forma d'impostos i el que van rebre de l'Estat a través dels serveis públics i les inversions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut