Alpinisme

Ferran Latorre corona el Lhotse i conquereix el seu vuitè cim de més de 8.000 metres sense oxigen

Ferran Latorre i el seu company d'expedició, Enric Llonch, han fet el cim del Lhotse dins la campanya 14 x 8.000, en què intenten coronar sense oxigen els 14 cims més alts de 8.000 metres que hi ha a la Terra. El Lhotse, de 8.516, és la quarta muntanya més alta del món i el vuitè cim de més de 8.000 metres que corona l'alpinista vigatà.

Actualitzat
L'escalador vigatà Ferran Latorre i el seu company d'expedició, Enric Llonch, han fet el cim del Lhotse dins la campanya 14 x 8.000, en què intenten coronar sense oxigen els 14 cims més alts de 8.000 metres que hi ha a la Terra. El Lhotse, de 8.516, és la quarta muntanya més alta del món i el vuitè cim de més de 8.000 metres que corona Latorre.

Latorre i Llonch han aconseguit el seu objectiu en el primer intent. Han marxat del camp 4 a les dues de la matinada (hora del Nepal) i unes nou hores després han fet el cim. L'alpinista vigatà va coronar l'any passat el Gasherbrum 2 i no va poder arribar a dalt de l'Everest, perquè quan feia l'atac al cim es va trobar amb un xerpa malalt d'una altra expedició i va prioritzar-ne el rescat.

La llista d'alpinistes que han coronat els 14 vuit mils és actualment de 32 persones. El primer va ser Reinhold Messner, i el més recent l'aragonès Carlos Pauner, que ho ha fet en les últimes hores. Hi són els bascos Juanito Oiarzabal i Edurne Pasaban, que l'any 2010 es va convertir en la primera dona que ho va aconseguir. De tots els de la llista, però, només 13 ho han aconseguit sense ajuda d'oxigen.

La cursa per ser el primer català

En aquesta selecta llista encara no hi ha cap alpinista català, però sembla que no serà per gaire temps. Al marge de Latorre, hi ha tres alpinistes més amb molta feina feta. De moment, qui ho te més a prop és el més veterà de tots, l'alpinista de Tarragona Òscar Cadiach, que a principis d'aquesta setmana i amb seixanta anys ha pujat al cim del Kanchenjunga, de 8.586 metres d'altitud, la tercera muntanya més alta del món i un dels pocs cims que encara no havia trepitjat.

Cadiach, el primer català que va fer l'Everest l'any 1985 al costat de Carles Vallès i Toni Sors, ja té a la llista dotze cims, només li queden el Broad Peak i el G1. Una d'aquestes dues muntanyes podria caure en la pròxima època post monsó. Cal destacar que Cadiach ha fet dues vegades l'Everest, l'assignatura pendent de Ferran Latorre. 

Com Latorre, també en té vuit el lleidatà Juanjo Garra, que ahir va intentar el cim del Dhaulagiri sense èxit per culpa del mal temps.

En quarta posició en aquesta llista hi ha l'alpinista d'Esplugues de Llobregat Xavier Arias, que per falta de recursos econòmics no ha pogut intentar res en l'època premonsònica, però que el setembre que ve intentarà que el Manaslu sigui el seu vuitè vuit mil. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut