Barcelona

Gro Harlem Brundtland, una política d'inusual popularitat

Metgessa i política laborista noruega, amb només 41 anys es va convertir en la primera dona a arribar a ser primera ministra de Noruega. Va ser-ho tres vegades.

RedaccióActualitzat
Gro Harlem Brundtland, metgessa i política laborista noruega. Defensora de la salut pública, dels drets de les dones i del medi ambient. Amb només 41 anys es va convertir en la primera dona a arribar a ser primera ministra de Noruega. Va ser-ho tres vegades. El seu govern del 1986 era paritari, amb la meitat de l'executiu format per dones. En l'última etapa al govern, va haver de dimitir, en part, quan va fracassar en intentar que Noruega entrés a la Unió Europea.

Com a defensora del medi ambient, va idear el concepte de "desenvolupament sostenible", ha dirigit l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i les comissions de l'ONU encarregades del medi ambient i el canvi climàtic.

També destaca el seu vessant pacifista. Sense anar més lluny, el 2011 va formar part del Grup Internacional encapçalat per Brian Currin per mediar un final dialogat de la violència d'ETA. És una de les firmants de la Declaració d'Aiete, en què instaven ETA a abandonar les armes. Tres dies després d'aquella declaració, l'organització terrorista va anunciar el cessament definitiu de la seva lluita armada. També va mediar en el procés de pau al Pròxim Orient.

Amb 74 anys és, probablement, la figura política noruega més influent i coneguda.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut