Esquerra confia que la causa argentina permeti jutjar els crims del franquisme. (Foto: ACN)
Esquerra confia que la causa argentina permeti jutjar els crims del franquisme. (Foto: ACN)
Barcelona

ERC es querellarà contra el franquisme a l'Argentina per l'assassinat de Companys, dos diputats i 43 alcaldes republicans

Els republicans presentaran una querella a l'Argentina per reclamar que s'investigui l'assassinat del president de la Generalitat i també el de dos diputats i 43 alcaldes d'Esquerra. Aquesta iniciativa se suma a la causa argentina per crims comesos durant la dictadura franquista.

RedaccióActualitzat
Esquerra Republicana impulsa una querella contra responsables del règim franquista per crims contra la humanitat, que se suma a la causa argentina per crims comesos durant la dictadura franquista. A mitjans del mes de juny, representants del partit es desplaçaran a l'Argentina per interposar la querella davant l'Audiència de Buenos Aires. Els republicans consideren que a Espanya els autors dels crims del franquisme encara gaudeixen d'"impunitat".

La querella s'unirà a altres procediments judicials que ja estan oberts en aquell país per crims comesos per la dictadura franquista, la majoria instats per familiars de les víctimes. Esquerra reclamarà que s'investigui l'assassinat del president de la Generalitat Lluís Companys, a més dels de dos diputats i 43 alcaldes, tots ells militants d'ERC.

L'advocada i diputada Gemma Calvet apunta que Esquerra apel·larà al principi de justícia universal i al dret internacional, confiant que a la causa argentina s'obri una finestra que permeti jutjar els responsables dels crims, però també els que un cop en democràcia els han intentat silenciar. Com a arguments, ERC esgrimirà la negativa de l'Estat a anul·lar les causes judicials del franquisme i també el rebuig a "demanar perdó" a les víctimes o als seus familiars, com sí que han fet pràcticament tots els Estats de països en els quals hi ha hagut dictadures.

Per la seva banda, el diputat al Congrés Joan Tardà ha denunciat que "si l'Estat Espanyol no s'hagués negat a anul·lar les sentències dels tribunals franquistes" i "a demanar perdó a les víctimes", ara Esquerra no hauria de presentar la querella. Tardà també s'ha queixat que el Ministeri d'Afers Estrangers "està obstaculitzant causes judicials que estan en marxa a l'Argentina, per exemple amb la negativa requerida per una jutgessa que declarin per videoconferència alguns testimonis".

A partir de la presentació d'aquesta querella, la jutgessa argentina Maria Servini haurà de decidir si l'admet a tràmit i la inclou en el marc d'una causa més àmplia contra els crims del franquisme.

Tardà i Calvet han estat acompanyats aquest divendres pel president del Casal Argentí a Barcelona, Diego Arcos, que ha avançat que les causes obertes a l'Argentina contra el franquisme es concretaran més endavant amb noms d'acusats, entre els quals ha donat per segur que "figuraran els dels ministres de Franco que encara viuen, especialment Rodolfo Martín Villa".
Anar al contingut