Pere Navarro durant la seva intervenció. (Foto:ACN)
Navarro assegura que "cada vegada hi ha més federalistes". (Foto:ACN)
Barcelona

Navarro assegura que "cada vegada hi ha més federalistes"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, assegura que cada cop hi ha més federalistes, tant a Catalunya com al conjunt de l'estat espanyol, i es mostra convençut que la seva proposta de reformar la Constitució en sentit federal acabarà sent una realitat.

RedaccióActualitzat
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, assegura que cada cop hi ha més federalistes, tant a Catalunya com al conjunt de l'estat espanyol, i es mostra convençut que la seva proposta de reformar la Constitució en sentit federal acabarà sent una realitat.

Navarro, que ha inaugurat la conferència "Partit obert" del PSC de Barcelona, ha criticat que s'associï la independència amb la idea de paradís i ha dit que el projecte de CiU i ERC és una "tapadora" per obviar els efectes de la crisi.

Pere Navarro ha insistit que el federalisme és l'única solució per la relació Catalunya-Espanya i això, segons el dirigent socialista, cada vegada ho veu més gent. Per això es mostra segur que la seva proposta té un ampli suport de la societat. "Les enquestes ens diuen que, malgrat que és un projecte que ha començat fa relativament poc, nosaltres, de fet, els socialistes, el portem des de sempre en el nostre codi genètic, però que ha emergit fa relativament poc, la majoria de la gent diuen, creuen, que la solució, l'única solució per garantir aquesta convivència, i per millorar les nostres condicions de convivència, és la solució federal."

Reforma de la Constitució

El líder socialista ha anunciat que, al costat de la Fundació Campalans, presentaran aquest dimecres al Congrés de Diputats una proposta de reforma de la Constitució en un "sentit federal". La proposta de reforma federal de la Constitució que plantegen els socialistes catalans posa l'èmfasi en el finançament.

Amb similituds amb el model federal alemany, però amb singularitats pròpies, el PSC defensa l'anomenada "tercera via" perquè, segons els socialistes catalans, és la que té mes sentit comú en temps de crisi.

El model aposta per un canvi en el sistema de finançament de Catalunya. Sense concretar cap xifra, el document demana que es respecti escrupolosament el principi d'ordinalitat. És a dir, que cada comunitat autònoma rebi en funció del que aporta, fet que acostaria Catalunya al model de concert de bascos i navarresos.

El document també proposa fer la justícia més ràpida i externa al control polític.

La proposta, però, evita qüestions delicades com la monarquia. I tampoc no planteja canvis, per exemple, en Defensa, que seguiria depenent de l'Estat.

El PSC no posa cap data ni té un calendari definit per aplicar el seu model. Des del PSC asseguren que no se senten sols defensant el federalisme, però admeten que els caldran grans dosis de diàleg i de confiança, sobretot amb el PSOE. Una relació que en cap cas passa per un divorci entre els dos partits.
Anar al contingut