Barcelona

Només l'1,6% de les persones que van trobar feina el 2012 va ser a través dels serveis d'ocupació

El percentatge de nous contractes que gestionen les oficines d'ocupació toca fons. Concretament, el 2012, només l'1,6% dels treballadors que van trobar feina ho van fer a través de la intermediació d'aquests serveis. Des del SOC reclamen més recursos però altres experts apunten que l'empresariat no confia que les oficines d'ocupació els trobin el candidat més idoni.

TV3Actualitzat
900.000 persones a Catalunya, i més de 6 milions a Espanya, estan a l'atur. Tenen la complicada missió de buscar feina i de fer-ho sense confiar gaire en els serveis públics d'ocupació, que no acaben de funcionar a l'hora de casar oferta i demanda en el mercat laboral.

Precisament, aquesta setmana s'ha sabut que, a l'estat espanyol, el percentatge de nous contractes que gestionen les oficines d'ocupació toca fons. Concretament, el 2012, només l'1,6% dels treballadors que van trobar feina ho van fer a través de la intermediació d'aquests serveis. I la tendència no és a millorar.

Menys recursos i/o desconfiança?

En el cas català, el Servei d'Ocupació de Catalunya denuncia que els diners que l'Estat transfereix a la Generalitat per a polítiques dirigides a ajudar els parats a sortir de l'atur han disminuït en els dos últims anys. Això explicaria que els índexs d'èxit a l'hora de trobar feina als aturats siguin molt baixos comparats amb els d'altres països, com França o Alemanya. Des de l'àmbit acadèmic, però, s'assenyala també la desconfiança dels empresaris.

"Hi ha un aspecte fonamental -ha explicat el professor de Política Econòmica de la UB Joan Antoni Alujas-, que és que els empresaris diuen que els serveis públics d'ocupació no els proporcionen els candidats idonis, o necessiten més temps per poder accedir a un candidat idoni. En canvi, a través d'altres mètodes, siguin ETTs o portals d'internet, poden trobar un candidat idoni més ràpidament", ha considerat.

Des dels sindicats, s'urgeix la Generalitat a esforçar-se per combatre el desprestigi de les oficines d'ocupació perquè els professionals que hi treballen són els que, en aquest moment de crisi, més poden ajudar els que busquen feina.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut