El govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC arriben a un primer acord sobre el repartiment de la terra
L'accés i l'ús de la terra, un conflicte que s'allarga des de fa més de mig segle.
L'Havana

El govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC arriben a un primer acord sobre el repartiment de la terra

El govern del país llatinoamericà i la guerrilla de les FARC han arribat a un acord sobre l'espinosa qüestió del repartiment de la terra, el primer dels sis punts de l'agenda de negociacions entre les dues parts.

RedaccióActualitzat
Primer pas cap a la resolució del conflicte de Colòmbia: el govern del país llatino-americà i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) han arribat a un acord sobre l'espinosa qüestió del repartiment de la terra, el primer dels sis punts de l'agenda de negociacions entre les dues parts.

Després de sis mesos de converses, sota la mediació del règim cubà, les dues bandes enfrontades han fet públic un comunicat conjunt on anuncien el pacte. Tot i això, les  FARC han destacat que hi ha "excepcions puntuals" que hauran de ser represes abans de concretar definitivament la pau.

L'entesa inclou qüestions com l'accés i l'ús de la terra, la gestió de les parcel·les improductives, la lluita contra la pobresa i la protecció del dret a la propietat privada, prioritzant el criteri del bé comú. L'acord estableix també plans específics de vivenda, accés a l'aigua potable i capacitació dels pagesos.

És un primer pas molt important per resoldre un conflicte que s'allarga ja fa més de mig segle, però les parts matisen que només hi haurà un acord definitiu de pau quan s'hagin pactat la resta de contenciosos pendents.

La següent negociació se centrarà ara en el paper que tindran els representants de la guerrilla en la vida política.
Anar al contingut