Opositors al règim de Bashar al-Assad es manifesten a Istanbul.
Opositors al règim de Bashar al-Assad es manifesten a Istanbul. (Foto: Reuters)
Damasc

Les tropes del règim sirià utilitzen armes químiques, segons explica un fotògraf de "Le Monde"

El règim del president sirià Bashar al-Assad està utilitzant armes químiques, segons publica el diari francès "Le Monde". Aquest rotatiu apunta que les tropes del règim han atacat els insurgents amb aquestes armes a Damasc i que un dels fotògrafs del diari es va veure afectat pels gasos tòxics.

RedaccióActualitzat
Les forces lleials al president sirià, Bashar al-Assad, han utilitzat repetidament armes químiques contra les milícies insurgents i la població civil a la regió de Damasc, segons denuncia el diari francès "Le Monde". Aquest diari assegura que un dels seus fotògrafs es va veure directament afectat pels gasos tòxics, quan acompanyava els insurgents.

"Le Monde" detalla que el 13 de gener aquest fotògraf va observar com els combatents tossien durant els combats entre les cases en ruïna de la població de Jobar. El periodista gràfic del rotatiu comenta que molts d'ells es van posar les màscares de gas, però que ja havien inhalat el gas i van començar a caure asfixiats i a vomitar. El mateix fotògraf va tenir la vista borrosa i trastorns respiratoris durant quatre dies. Un dels combatents rebels explica al diari": "Vam sentir una explosió i immediatament vam començar a tenir problemes per respirar. Se'ns van entelar els ulls i vam agafar mal de cap."

Un metge sirià diu que ha tractat més d'una vintena d'afectats per aquests gasos: "Deien que tenien problemes per respirar. Tenien erupcions cutànies i els ulls vermells. Tenien nàusees, vòmits i alguns tossien sang". Aquest metge ha explicat que ha pres mostres de sang i orina per determinar el tipus de verí utilitzat, i ha fet aquesta reflexió: "La seva gravetat, la seva freqüència més alta i la tàctica d'utilitzar aquestes armes demostra que no és només gas lacrimogen, que ja s'utilitza en tots els fronts, sinó productes d'un tipus diferent, molt més tòxics."
Anar al contingut