Mapa d'anomalies de temperatura al juny. Font: NOAA.
Mapa d'anomalies de temperatura al juny. Font: NOAA.

La calor intensa es farà pregar i potser caldrà esperar al juliol

Actualitzat
De calor en farà, de suar suarem i de calorades intenses en tindrem. Ara bé, sembla que no hi haurà un estiu tòrrid, ni amb onades de calor persistents. Les temperatures més baixes del que és normal del maig s'allargaran durant el juny.

Primeres consideracions
Els pronòstics estacionals cal agafar-los una mica amb pinces, no tenen encara la mateixa fiabilitat que tenen els pronòstics meteorològics a curt i a mitjà termini, però sí que marquen una tendència. Al mateix temps, cal veure diferents models climàtics i els donarem més o menys confiança en funció de si diuen el mateix o no.

Un juny més suau i amb les pluges habituals
Segons el model climàtic de l'agència nord-americana NOAA, el mes de juny al sud d'Europa tindrà unes temperatures inferiors a les normals. En el cas concret de Catalunya, la temperatura mitjana del juny serà inferior a la normal a bona part de les comarques de l'interior, mentre que les de la costa tindran un juny amb la calor normal. El sud de la península Ibèrica pot ser la zona on la calor perdrà més intensitat.



En canvi, aquesta clara tendència de les temperatures a ser més baixes no és paral·lela al comportament de les precipitacions. Les pluges del juny es mantindran dins dels valors normals, i potser només al Pirineu de Lleida serà una mica més plujós.

Estiu molt càlid o estiu sense calorades?
Aquest és el gran dilema. Us presentem dos models climàtics: un de la NOAA i un altre de la Universitat Colúmbia. Tots dos mapes agafen els mesos d'estiu: juny, juliol i agost.

En el cas del mapa de la NOAA, es mostra com tots els països de la conca mediterrània tindrien temperatures iguals o inferiors a les habituals, amb diferències més marcades sobre la península Ibèrica i sud dels Alps atlàntics. Segons aquest model, a Catalunya les temperatures d'estiu podrien ser inferiors a les habituals al Pirineu de Lleida, mentre que a la resta del país l'estiu serà igual que sempre.

Si prenem com a referència el model estacional de la Universitat Colúmbia, als Estats Units, el criteri canvia. No ens diu els valors de la temperatura sinó la probabilitat de ser més càlid o no. Les tonalitats vermelles ens indiquen que farà més calor del que és habitual i la barra horitzontal superior, la probabilitat que sigui així. En el cas de Catalunya, segons aquest model, hi ha un 50% de probabilitats que sigui més càlid i només un 15% que sigui menys càlid del que és habitual.
Anar al contingut