Barcelona

El PSC, ICV-EUIA i la CUP també critiquen les retallades de la Generalitat a Educació

RedaccióActualitzat
Tots els grups polítics que han participat a la cimera contra la "llei Wert" han arribat a un acord de mínims i han consensuat esmenar el text en els articles que regulen les avaluacions, la diversificació de titulacions, els currículums i la llengua. L'objectiu és demanar que es respectin l'Estatut i la Llei d'Educació de Catalunya i, en conseqüència, l'actual model d'immersió en català. En aquesta estratègia comuna, però, també hi ha matisos, sobretot per les crítiques del PSC, ICV-EUiA i la CUP a l'acció de govern.

CiU: "Unitat sense fissures"

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha assegurat que hi ha una "unitat sense fissures" a l'hora de defensar el model educatiu català i ha fet una valoració "extraordinàriament positiva" de la cimera. "Hi ha unitat absoluta i no hi ha escletxa en la unitat d'acció interna a Catalunya, amb les esmenes al Congrés i a l'hora de portar això al Tribunal Constitucional", ha explicat després de la reunió.

Tot i que ha admès que hi pot haver "matisos" i que encara no se sap si les esmenes es presentaran conjuntament o per separat, Turull ha destacat que els grups estan d'acord en el "nucli" de les esmenes i aniran "tots a l'una" contra una llei que "ataca la línia de flotació de la cohesió social". Una altra cosa, ha admès, és que alguns grups presentin més esmenes per altres qüestions de la llei.

ERC: "La llei, tal com està plantejada, és inaplicable"

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha remarcat també l'acord assolit entre els assistents a la reunió per "resistir contra la llei un cop estigui aprovada. Aquesta resistència s'ha de basar en una acció conjunta al Parlament i al Congrés, sense renunciar a accions jurídiques i a anar a institucions europees."

Junqueras considera que la llei "defensa la segregació per motius de gènere i va en contra de les tendències que s'apliquen a Europa. Es vol centralitzar el control del currículum i de les avaluacions. És una proposta que posa a prova els alumnes i no prioritza el seu aprenentatge."

A la pregunta de què passarà quan la llei estigui aprovada, ERC considera que "és inaplicable" perquè va en contra de tots els models de governança, el paper dels pares, docents... va en contra d'un model inclusiu i perquè "l'escola no deixi ningú enrere".

El PSC també vol esmenar la LEC

El PSC comparteix el fons de les esmenes a la LOMCE que ha plantejat el govern de CiU, però, a l'espera de veure com es concreten, obre un front amb la llei d'educació de Catalunya (LEC). Els socialistes presentaran aquest dimecres dues esmenes a la llei d'educació de Catalunya, amb l'objectiu que es prohibeixi el concert a les escoles que separen els alumnes per sexe i que obligui a consensuar amb els ajuntaments el possible tancament d'una escola pública en una població.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha argumentat el fet que el seu grup esmeni una llei que ells mateixos van promoure pel fet que les lleis "han de respondre a la situació que es viu en cada moment". Navarro ha remarcat que els diners que s'estalviaran amb aquest concert permetran destinar més recursos a les beques menjador i a les escoles bressol.

ICV: Més beques menjador i substitució dels professors l'endemà

El líder d'Iniciativa Verds, Joan Herrera, ha reclamat que a Catalunya s'incrementin les beques menjador i que se substitueixi els professors malalts l'endemà d'agafar la baixa. Herrera ha qualificat el context socioeconòmic actual com "una situació extrema" i ha dit que és el moment que "les escoles d'elit que segreguen nens i nenes deixin de rebre el concert" i "aquests recursos es destinin a beques menjador i a garantir que els professors que estan de baixa siguin substituïts" l'endemà.

Pel que fa a la LOMCE, els ecosocialistes estan d'acord amb les crítiques que hi han fet la resta d'assistents. El president del grup d'ICV al Parlament ha qualificat la "llei Wert" de "retrocés sense precedents" i "la pitjor llei que mai hem vist". Herrera creu que el govern espanyol impulsa una norma que "segrega", "s'oblida de la pública" i "va en contra de l'Estatut", però, a les esmenes que proposa el govern català, encara n'hi afegeix més. Iniciativa demana, entre d'altres, eliminar el paper de la religió, acabar amb el "blindatge" de les escoles d'elit, recuperar la participació del professorat i les famílies i també potenciar el paper dels municipis.

CUP: "És un intent de cop d'estat educatiu, que mira d'uniformitzar l'educació a nivell de l'estat espanyol"

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha coincidit que, davant l'aprovació de la LOMCE, cal que la comunitat educativa resisteixi. La llei és "inaplicable i s'ha de fer inaplicable. Hem de construir una muralla popular que faci inaplicable aquesta mesura. Que vingui el ministre Wert o la policia, centre a centre, a aplicar-la."

Arrufat considera que la llei del ministre Wert "és segregadora en l'àmbit lingüístic i dividirà els nens en funció de la llengua". En l'àmbit socioeconòmic, "és classista i neoliberal, perquè dividirà els centres i els nens en bons i dolents". En l'àmbit educatiu, la LOMCE és una norma "ideològica, uniformitzadora i retrògrada en mètodes educatius. A més a més, neix fracassada, perquè la rebutgen tant la comunitat educativa com els partits catalans. En l'àmbit polític, "es tracta d'un intent de cop d'estat educatiu, que mira d'uniformitzar l'educació a nivell de l'estat espanyol".

Arrufat ha explicat que el president de la Generalitat ha proposat als grups presentar esmenes al Congrés i un recurs davant del Tribunal Constitucional. El diputat de les CUP ha assegurat que Mas no li ha contestat quan li ha preguntat què farà si les totes dues iniciatives fracassen.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut