La bandera de la UE i les dels països que la integren.
La bandera de la UE i les dels països que la integren.
Brussel·les

La CE dóna més temps a sis països i en treu cinc del procediment de dèficit excessiu

Brussel·les deixa més marge per arreglar els seus números vermells a Espanya, França, Holanda, Polònia, Eslovènia i Portugal, i treu del procediment de dèficit excessiu Itàlia, Hongria, Lituània, Letònia i Romania.

RedaccióActualitzat
Espanya no és l'únic país que ha aconseguit més temps de la Comissió Europea per relaxar l'objectiu de dèficit. França tindrà dos anys més per fer les reformes necessàries per reduir els números vermells fins al 3,6% l'any que ve i el 2,8% el 2015. Aquest 2013 l'haurà d'acabar en el 3,9%, segons les previsions de Brussel·les. A Holanda, Polònia i Eslovènia se'ls concedirà un any més, fins al 2014. També tindrà més temps Portugal. Tot plegat es podria interpretar com un senyal que Brussel·les ja no confia només en l'austeritat radical per sortir de la crisi.

L'executiu comunitari ha donat aquestes xifres acompanyades de recomanacions, elaborades després d'analitzar la situació macroeconòmica dels diferents països. Igual que a Espanya, Brussel·les demana a França que reformi el sistema de pensions, adaptant l'edat mínima de jubilació, els períodes de contribució o els règims especials sense que les empreses hagin d'augmentar les contribucions. Una altra de les peticions a l'executiu de François Hollande és la reducció dels costos laborals.

Els estats que no estan en procediment de dèficit excessiu són Bulgària, Alemanya, Finlàndia, Luxemburg, Estònia i Suècia, mentre que els que segueixen amb aquest procediment d'acord amb els terminis establerts per al 2013 són Àustria, Dinamarca, República Txeca i Eslovàquia. En surten Itàlia, Hongria, Lituània, Letònia i Romania.  

Grècia, Irlanda, Xipre i Regne Unit hauran de complir l'objectiu en els terminis ja fixats per al 2015 i el 2016, mentre que s'adverteix a Malta que ja s'han fet "els primers passos per incloure-la entre els països amb dèficit excessiu". La Comissió Europea demana a Bèlgica, inclosa entre els estats que han de corregir el seu dèficit, més esforços per restablir la competitivitat.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha assegurat que l'executiu comunitari "té l'obligació de considerar la UE com un tot" i, per això, ha demanat als països "consens" sobre determinades polítiques que han de desenvolupar. "Europa sortirà de la crisi", ha afegit Barroso.
Anar al contingut