Protestes contra la decisió de la Cort Suprema. (Foto: Reuters)
Protestes contra la decisió de la Cort Suprema. (Foto: Reuters)
El Salvador

Impedeixen avortar a una jove amb risc de morir embarassada d'un fetus sense cervell

La justícia del Salvador rebutja la petició d'avortament terapèutic que va fer una jove embarassada de 24 setmanes perquè té diverses malalties; entre aquestes, lupus, una patologia que desgasta el sistema immunològic. El lupus se li va detectar després de quedar-se en estat. A més, la jove està embarassada d'un fetus que no té cervell. La decisió del Tribunal Suprem salvadorenc ha provocat protestes en països centreamericans. Els metges adverteixen que la jove podria morir si dóna a llum.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Suprem de Justícia del Salvador ha desestimat la sol·licitud d'avortament terapèutic d'una jove amb diferents malalties i embarassada d'un fetus sense cervell. La Beatriz, nom fictici de la sol·licitant, té 22 anys i està embarassada de 24 setmanes. La jove té una malaltia renal i lupus, una patologia que desgasta el sistema immunològic.

El tribunal assenyala en la seva resolució que "els drets de la mare no poden prioritzar-se al del nasciturus (concebut) ni viceversa". La sentència de la Cort Suprema destaca: "Hi ha un impediment absolut per autoritzar la pràctica d'un avortament perquè la protecció constitucional s'atorga a l'ésser humà des del moment de la concepció". Per tant, aquest tribunal afirma que la Beatriz ha de continuar amb el seu embaràs, encara que els metges adverteixen que podria morir. Els facultatius, però, temen ser processats per les estrictes lleis antiavortament del país.

La Cort Interamericana de Drets Humans ha emès mesures provisionals a favor de la jove i ha notificat la seva decisió a El Salvador. La resolució requereix al govern del "Salvador que adopti i garanteixi, de manera urgent, que l'equip de metges que tracta a Beatriz pugui adoptar, sense cap interferència, les mesures mèdiques que es considerin oportunes per evitar danys que puguin ser irreparables per la vida, la integritat personal i la salut" de la jove. El Salvador tindrà fins el 7 de juny per presentar a la Cort un primer informe sobre el compliment de les mesures provisionals. La decisió 'aquesta Cort deixa sense efecte la resolució de la Sala Constitucional del Suprem de El Salvador

La sol·licitud que la jove va fer l'11 d'abril va tornar a obrir el debat de l'avortament al Salvador, on des del 1998 es penalitza en totes les seves formes. Aquest país és un dels cinc de l'Amèrica Llatina, juntament amb Nicaragua, Hondures, República Dominicana i Xile, que prohibeixen l'avortament de manera absoluta.

Amnistia Internacional ha posat en marxa una campanya perquè la Beatriz rebi el tractament necessari. A la seva web afirma que la jove "morirà si no se li practica l'avortament". L'organització ja ha recollit més de 80.000 firmes.

  El Salvador és un dels cinc països de l'Amèrica Llatina que junt amb Nicaragua, Hondures, la República Dominicana i Xile prohibeixen l'avortament sense cap excepció.
Anar al contingut