El Salvador

El govern del Salvador permet que Beatriz tingui un part induït per salvar-la

Les autoritats del Salvador han permès que la jove amb diferents malalties i embarassada d'un fetus sense una part del cervell pugui tenir finalment un part induït. El govern del país centreamericà hi ha accedit, tot i que l'avortament està prohibit en tots els casos. La pressió internacional i una resolució de la Cort Interamericana de Drets Humans han forçat l'executiu salvadorenc a prendre aquesta decisió per salvar la noia.

RedaccióActualitzat
El govern del Salvador ha decidit permetre la inducció al part a una noia de 22 anys i embarassada de 24 setmanes. La jove -Beatriz, de nom fictici-, té una malaltia renal i lupus, una patologia que desgasta el sistema immunològic i que empitjora cada dia amb l'embaràs. A més, al fetus li falta una part del cervell i és molt difícil que sobrevisqui després del part.

L'avortament al Salvador està prohibit en tots els casos. Fins ara, el Tribunal Suprem s'havia cenyit a la llei i no havia atès les peticions per aprovar l'avortament. Finalment, una resolució de la Cort Interamericana de Drets Humans obliga el govern del país centreamericà a canviar de parer i a provocar el part a la jove. El cas de Beatriz ha aixecat una gran expectació als països de l'entorn, que tenen legislacions semblants.

Des del govern salvadorenc, la ministra de Salut, María Isabel Rodríguez, ha afirmat que els metges estan llestos per practicar un part induït, i "no un avortament", a la jove a qui el Suprem va rebutjar la seva petició d'interrompre l'embaràs. Segons la ministra, "està ben clar que en aquest moment ja no es tracta d'un avortament, és un part induït perquè Beatriz ja ha superat les vint setmanes d'embaràs". María Isabel Rodríguez ha remarcat que "la decisió mèdica està per sobre de tot" i que té el suport de les autoritats. En aquest sentit, els metges han advertit reiteradament que hi havia el risc que la noia podia morir si continuava endavant amb l'embaràs.

La decisió del govern del Salvador arriba després de la pressió de diferents col·lectius i d'una resolució de la Cort Interamericana de Drets Humans que insta les autoritats del país a garantir "de manera urgent" la salut de la jove. Aquest tribunal reclama que l'equip mèdic que atén Beatriz "pugui adoptar, sense cap interferència, les mesures que consideri oportunes i convenients per assegurar l'adequada protecció dels drets consagrats en la Convenció Americana, per evitar danys irreparables a la seva integritat personal i a la salut".

Mentrestant, Amnistia Internacional continua impulsant una campanya perquè Beatriz rebi el tractament necessari. A la seva web afirma que la jove "morirà si no se li practica l'avortament". L'organització ja ha recollit més de 90.000 firmes.

El Salvador és un dels cinc països de l'Amèrica Llatina, juntament amb Nicaragua, Hondures, la República Dominicana i Xile, que prohibeixen l'avortament sense cap excepció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut