Madrid

El govern espanyol censura els xiulets als prínceps d'Astúries i els qualifica de "falta de respecte institucional"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, veu falta de respecte en els xiulets als prínceps d'Astúries a Barcelona. La número dos de l'executiu de Mariano Rajoy ha estat contundent a l'hora de valorar el rebuig dels espectadors del Liceu en la presència dels hereus de la monarquia.

RedaccióActualitzat
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, veu falta de respecte en els xiulets als prínceps d'Astúries a Barcelona. La número dos de l'executiu de Mariano Rajoy ha estat contundent a l'hora de valorar el rebuig dels espectadors del Liceu a la presència dels hereus de la monarquia.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i preguntada pels periodistes, la vicepresidenta ha deixat clar que no li ha agradat la xiulada al príncep Felip i la princesa Letícia. Sáenz de Santamaría ha assegurat que "té molt respecte per les institucions" i que, per això, considera "una falta de respecte institucional aquesta mena de comportaments".

Dèficit, IVA i pensions

La vicepresidenta també ha hagut de respondre preguntes de caire econòmic en una setmana marcada per la relaxació del dèficit amb contrapartides per part de Brussel·les. Els comptes de les autonomies, els impostos i la reforma de les pensions han centrat les qüestions. Soraya Sáenz de Santamaría, però, ha llançat pilotes fora.

La vicepresident no ha concretat com estan les negociacions pel límit de dèficit de les autonomies, ni tampoc ha explicat com es traduiran les peticions europees de tocar impostos i reformar les pensions. En canvi, Sáenz de Santamaría ha explicat que hi ha contactes oberts amb el PSOE per explorar acords en matèria econòmica i europea.

Un Consell de Seguretat Nacional espanyol

Ja en matèria del Consell de Ministres, la vicepresidenta ha explicat que Espanya tindrà un Consell de Seguretat Nacional. El govern espanyol ha aprovat una nova estratègia de seguretat estatal. Es tracta d'un nou document que substitueix l'actual, aprovat el 2011 pel govern de Rodríguez Zapatero.

L'"Estratègia de Seguretat Nacional" és un document teòric que analitza les amenaces i riscos als quals s'enfronta Espanya i defineix la manera de combatre'ls. En aquesta estratègia, el govern espanyol inclou la creació del Consell de Seguretat Nacional, presidit per Mariano Rajoy, i que assumirà les funcions de la Comissió Delegada del Govern per situacions de crisi. Formaran part d'aquest consell, la vicepresidenta, els ministres d'Afers Estrangers, Defensa, Interior, Economia i Hisenda, el secretari d'Estat de Seguretat, el cap de l'estat major de la defensa i el director del CNI.

El departament de Seguretat Nacional, creat al juliol de l'any passat al palau de La Moncloa, ha estat l'impulsor de la nova estratègia de Seguretat  Nacional i tots els ministeris han fet aportacions a l'elaboració d'aquest document, que també ha estat consultat amb el PSOE.

Fins a la dissolució d'ETA

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha estat l'encarregada d'explicar l'estratègia. Preguntada sobre ETA, la número dos de l'executiu ha destacat la situació de la banda terrorista i l'ha atribuït a la "fortalesa de l'estat de dret, la col·laboració internacional, i a la mentalitat de la societat civil".

Sáenz de Santamaría ha aclarit que ETA continua sent una prioritat de l'Estratègia de Seguretat i ha compromès l'esforç de les administracions per  "treballar sense descans fins que s'aconsegueixi la dissolució de l'organització terrorista".

"Sí" al tractat de comerç d'armes

En el Consell de Ministres també s'ha aprovat que Espanya signi el tractat de comerç d'armes aprovat per Nacions Unides.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut