Antidisturbis turcs dispersen els manifestants amb mangueres d'aigua. (Foto: EFE)
La protesta pacífica ha derivat en violents aldarulls que han deixat uns 100 ferits i 80 detinguts. (Foto: EFE)
Istanbul

Erdogan promet no parar fins a aturar els manifestants que han encès Istanbul i altres ciutats turques

Les protestes a Istanbul per salvar un parc de l'especulació immobiliària han derivat en un conflicte social contra la deriva islàmica i autoritària del país. A la ciutat s'han viscut violents enfrontaments entre la policia i els manifestants i els aldarulls s'han estès a altres punts del país. El primer ministre ha qualificat les protestes d'ideològiques i, tot i reconèixer errors en el dispositiu repressiu, assegura que la policia no pararà fins a aturar-los. Per la seva banda, el president turc fa una crida a la moderació i el diàleg.

TV3/RedaccióActualitzat
La salvació d'un parc de l'especulació immobiliària a Istanbul s'ha convertit en un desafiament polític al govern islamista de Recep Tayyip Erdogan. Salvant les distàncies, la comparació entre la plaça Taksim de la capital turística de Turquia amb la plaça Tahrir del Caire, on va néixer el moviment que va enderrocar Hosni Mubarak, ha estat inevitable i molts parlen ja de la primavera turca.

Tot va començar amb una acampada pacífica però ha degenerat en una batalla campal. La policia tenia permís per utilitzar la violència contra els acampats i això ha provocat un moviment de simpatia en sectors fins ara apàtics, que s'han sumat a la protesta. Pedres i pals contra pots de fum, bales de goma i canons d'aigua. Hi ha hagut més de 100 ferits i una vuitantena de detinguts. Després dels violents enfrontaments de les últimes hores, que s'han estès també a d'altres ciutats, inclosa la capital, Ankara, l'inèdit desplegament policial que havia encerclat el centre d'Istanbul s'ha replegat.

El primer ministre turc ha qualificat les protestes d'ideològiques i assegura, malgrat reconèixer "alguns errors per la forta repressió", que la policia no cessarà fins a aturar-les. Davant la mà dura que exhibia Erdogan, el president turc, Abdullah Gül, demanava en un discurs "moderació i diàleg" i ha reivindicat el valor democràtic d'"escoltar opinions diferents".

Molt més que un parc

Tot va començar amb una acampada per salvar el parc de Gezi, un dels pocs espais verds del centre, al costat mateix de la plaça Taksim. La zona, una de les més cares, ha de ser arrasada per construir-hi una zona comercial i pisos. És un projecte del govern que el mateix Ajuntament d'Istanbul ha rebutjat.

El malestar ve de molt abans, del tancament d'algunes terrasses o de la prohibició de la publicitat de begudes alcohòliques i s'ha convertit en un conflicte social contra la deriva islàmica conservadora del país i els trets autoritaris de la presidència.

Entre els manifestants hi ha l'oposició laica i nacionalista però també islamistes descontents amb l'estil de govern imperant. "Aquesta és una revolta contra la mentalitat autoritària que no té en compte les demandes de la gent", assegura un parlamentari pro-kurd.

Però el govern no pensa fer-se enrere. El primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, ha advertit aquest dissabte que el centre comercial es construirà. I és que, en efecte, és molt més que uns arbres o especulació immobiliària. Es tracta de no cedir davant d'una societat disposada a defensar el laïcisme al carrer.
Anar al contingut