Chicago

Descobert un nou tractament contra el càncer que dóna al sistema immunitari la capacitat de destruir les cèl·lules tumorals

Es pot tractar del descobriment més important dels últims 15 anys de lluita contra el càncer. Un equip d'investigadors, entre ells el metge català Antoni Ribas, ha presentat al Congrés d'Oncologia de Chicago els bons resultats obtinguts amb uns fàrmacs que donen al sistema immunitari de la persona malalta la capacitat de destruir cèl·lules tumorals.

RedaccióActualitzat
Els científics han descobert un nou tractament contra el càncer que suposa, molt probablement, l'avanç més important i revolucionari dels últims quinze anys i una esperança per als pacients amb metàstasi que es queden sense cap opció de tractament. Es tracta de la immunoteràpia, que consisteix en uns fàrmacs que donen al sistema immunitari de la persona afectada la capacitat de destruir cèl·lules tumorals.

Aquest nou tractament, que s'ha presentat al Congrés de la Societat Americana d'Oncologia que es fa a Chicago, s'ha provat en pacients amb melanoma avançat, un tipus de càncer de pell. Segons els diversos estudis, en la meitat dels casos els pacients han respost als nous fàrmacs, i d'aquests, en un de cada cinc el càncer ha desaparegut de l'organisme. També hi ha hagut resultats encoratjadors en petits grups de pacients amb càncer de pulmó o ronyó.

Aquests nous fàrmacs, els lambrolizumab (MK3475), encara no estan a l'abast dels pacients perquè només s'hi han fet assajos clínics i encara trigaran 10 anys a estar-ho. El gran inconvenient que tenen és l'elevat preu, perquè ara mateix el primer fàrmac d'aquesta família té un cost de 80.000 euros.

Els efectes secundaris, en canvi, acostumen a ser lleus, entre els quals s'inclouen fatiga, febre, erupcions a la pell, pèrdua de color a la pell o debilitat muscular. El 13% dels pacients, però, van tenir efectes secundaris més greus, com ara inflamació de pulmó o ronyó i problemes de tiroides.

Entre les persones que han dirigit un dels principals estudis amb bons resultats hi el català Antoni Ribas, que treballa a la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut