Mas intervé durant la sessió d'obertura de la 8ena Global Conference de la UNESCO. (Foto: ACN)
Mas intervé durant la sessió d'obertura de la 8a Global Conference de la UNESCO. (Foto: ACN)
París

Mas obre la porta als ferrocarrils francesos perquè optin a gestionar Rodalies

El president de la Generalitat ha constatat l'interès de l'operadora dels ferrocarrils francesos en una reunió amb el president de l'empresa, Guillaume Pepy.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert la porta a la companyia francesa de ferrocarrils, l'SNCF, perquè opti a gestionar les rodalies catalanes. Actualment, el servei l'ofereix Renfe, però el president de la Generalitat ha constatat en el seu viatge a París que l'empresa pública francesa hi estaria interessada.

Mas s'ha reunit amb el president de la companyia, Guillaume Pepy, i posteriorment ha explicat que els francesos "tenen ganes de fer coses a Catalunya", aprofitant la liberalització del sector i que s'estan accentuant les connexions ferroviàries amb l'ample de via europeu. 

Mas ha indicat que la francesa SNCF "és una gran companyia europea i ara hem de veure si entre ferrocarrils de la Generalitat i algú que no sempre sigui la Renfe hi ha la possibilitat de fer alguna cosa de cara al futur", ha dit al·ludint a l'actual monopoli de l'empresa espanyola a l'estat.

"Rodalies és un terreny que s'ha d'anar explorant, sí, sí", ha assegurat Mas a preguntes dels periodistes.

El president ha dit que la reunió a París amb Pepy és una "continuació", ja que tots dos van trobar-se a Catalunya fa uns mesos. Els contactes entre la Generalitat i l'operadora francesa vénen de l'anterior legislatura i, tot i l'interès mutu, un acord d'aquestes característiques no es podria materialitzar fins al 2016 perquè s'està a punt de renovar el conveni amb Renfe.

Mas també ha firmat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb la UNESCO que permetrà enviar-hi funcionaris de la Generalitat per a projectes concrets sense que hagin de formar part de la delegació espanyola. Mas ho ha valorat com un "pas endavant" per promoure una relació bilateral en matèria cultural i educativa, encara que ha dit que aspira a tenir-hi una delegació permanent.
Anar al contingut