Barcelona

Científics de la Pompeu Fabra desxifren el genoma del Floquet de Neu i atribueixen el seu albinisme al parentiu dels seus pares

Deu anys després de la mort del Floquet de Neu, un equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra han desxifrat el genoma del goril·la blanc del zoo de Barcelona i han aclarit el misteri del seu albinisme: l'endogàmia. Els seus pares eren oncle i neboda i portadors d'una malaltia que afectava la producció de melanina. Els científics, però, descarten fer encreuaments per motius ètics.

RedaccióActualitzat
Deu anys després de la mort del Floquet de Neu, un equip d'investigadors han desxifrat el genoma del goril·la blanc del zoo de Barcelona i han aclarit el misteri del seu albinisme: l'endogàmia. A partir d'una petita mostra de sang del Floquet, els investigadors Tomàs Marquès i Javier Prado, de l'Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra, amb col·laboració del Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica, han pogut seqüenciar el genoma del Floquet. Comparant-lo amb el dels goril·les normals, han descobert que el Floquet tenia una rara mutació que afectava la producció de melanina i provoca l'albinisme, que es va manifestar perquè la va heretar tant del seu pare com de la seva mare. Els dos progenitors, que n'eren portadors, descendien de la mateixa família, eren oncle i neboda. És a dir, que el Floquet és fruit de l'endogàmia familiar.

Precisament, la falta de pigmentació en la pell, pèl i ulls de l'animal també hauria provocat la malaltia que li va causar la mort.

El Floquet de Neu -que va arribar a Barcelona el novembre del 1966 i va morir el 2003, 37 anys després- va ser pare de 21 goril·les, mascles i femelles. Al zoo de Barcelona encara hi viu una filla, quatre nétes i una besnéta. Però pels zoos de tot el món hi ha escampats també molts més descendents seus.

Amb aquest descobriment es facilitaria tècnicament l'obtenció d'un altre goril·la blanc, tot i que cap zoo s'ho planteja, i descarten fer encreuaments per obtenir-ne un altre al·legant motius ètics. "Tècnicament és possible obtenir un goril·la blanc, però èticament és reprobable", ha sentenciat en aquest sentit l'investigador Tomàs Marquès.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut