Praga

Setze morts i milers de damnificats per les inundacions a l'Europa central

Hi ha milers de damnificats a Alemanya, Àustria i la República Txeca. Eslovàquia i Hongria també estan en alerta i han registrat ja les primeres inundacions. Hi ha problemes amb el subministrament elèctric, les comunicacions per carretera i ferroviàries i l'aigua potable. La pujada del cabal dels rius supera ja el de les inundacions del 2002, que van causar una desena de morts.

RedaccióActualitzat
Les inundacions continuen causant nombrosos problemes al cor d'Europa. Les crescudes han deixat al seu pas almenys setze morts a Alemanya, la República Txeca, Àustria i Eslovàquia, a banda de nombrosos ferits, milers de damnificats, carreteres i línies ferroviàries tallades i poblacions sense electricitat. Alguns ja les han batejades com les "inundacions del segle".

A Alemanya les víctimes mortals són ja quatre i s'han mobilitzat més de 5.500 soldats. A Baviera la situació ha millorat respecte a dies anteriors, però el nivell dels rius Danubi i Elba dels seus afluents ha arribat a diverses ciutats alemanyes de l'est del país com Leipzig o Dessau, on la situació és crítica. A Dresde, la capital de Saxònia, centenars de persones han hagut de deixar casa seva. A la localitat de Halle, també a Saxònia, més de 30.000 persones han hagut de ser evacuades. Molts ciutadans han preparat les seves cases. Diverses ciutats del "land" de Saxònia estan en alerta i també Brandenburg, "land" pròxim a Berlín. La possibilitat que el cabal dels rius pugui superar els 9 metres ha fet encendre les alarmes, perquè la gent recorda la catàstrofe de l'any 2002, en què es van haver d'evacuar més de 30.000 persones, una desena van morir i les pèrdues materials van ser quantioses.

La situació també és complexa a Àustria, on a Voralberg i Salzburg han mort dues persones i dues més estan desaparegudes. A Viena, el Danubi h assolit el seu cabal màxim i ha superat el de les inundacions del 2002, segons han informat les autoritats. Tres ports fluvials de Viena continuen inundats i fora de servei. Tot i això, les autoritats no esperen danys importants per les mesures preventives que s'han pres en els últims anys.

La República Txeca ha comptabilitzat ja vuit víctimes mortals i hi ha 19.000 desallotjats. Les últimes hores a Praga han estat tranquil·les després de diversos dies d'angoixa, però a la ciutat de Melnik, 40 quilòmetres al nord, s'esperen desbordaments. Les aigües de l'Elba han inundat la ciutat de Strekov i el riu Vltava, que passa per Praga, continua amenaçant diverses regions. Milers de cases no tenen serveis d'electricitat, gas ni aigua potable.

Un dels països amenaçats és Eslovàquia, que es prepara per a l'arribada de la crescuda del Danubi i on ja s'han produït dues víctimes mortals, relacionades amb els aiguats. El pitjor s'espera per dijous a la tarda.

A diverses regions d'Hongria també s'ha declarat l'estat d'emergència per catàstrofe. Les autoritats han instat els turistes que hi ha a l'illa Margarita, al Danubi, a abandonar els hotels per precaució davant les inundacions. Es preveu que la crescuda del Danubi arribi a Budapest de cara al cap de setmana.


Brussel·les ofereix ajudes del fons de solidaritat

La Comissió Europea ha expressat el seu condol a les víctimes de les inundacions i ha ofert a Àustria, Alemanya i la República Txeca ajudes del fons de solidaritat per fer front als danys. "Estem preparats per ajudar on es necessiti més ajuda", ha dit el comissari de Política Regional, Johannes Hahn, en un comunicat. Els fons servirien per cobrir el cost de les operacions d'emergència i reconstrucció.

Per poder beneficiar-se de les ajudes, els tres estats han de presentar una sol·licitud en un termini màxim de 10 setmanes. Segons les primeres estimacions, els danys provocats per les inundacions han de superar els 3.670 milions d'euros en el cas d'Alemanya; 1.790 milions en el d'Àustria, i 872 milions en el de la República Txeca.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut