Barcelona

Dimiteix el director general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, esquitxat per l'afer d'espionatge de Método 3

El director general de Serveis Penitenciaris ha dimitit al·legant motius personals i per no malmetre la imatge del govern. Gordó assegura que ha decidit acceptar la renúncia "voluntària", malgrat la seva confiança en ell. Martorell havia quedat esquitxat pel presumpte cas d'espionatge a personalitats i polítics per part de l'agència Método 3.

RedaccióActualitzat
El director general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, esquitxat per l'afer d'espionatge de Método 3, ha presentat la dimissió irrevocable, una renúncia al càrrec "voluntària", segons ha explicat el conseller de Justícia. En un comunicat, Germà Gordó assegura que ha decidit acceptar la dimissió, tot i que confia en Martorell i perd "un important actiu polític i professional" al Departament de Justícia i en el si del govern.

Més tard, durant la sessió de control al govern, el conseller ha dit que Martorell ha dimitit per motius personals, de salut; que és una decisió que va prendre fa uns dies però que va ajornar-la fins a poder explicar-se davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament i per "no afectar amb la seva situació" la imatge de Serveis Penitenciaris, del Departament de Justícia i del govern. A la seva arribada al Parlament, el conseller ha dit que encara no tenen substitut.

Per la seva banda, Martorell també ha confirmat la seva renúncia en un altre comunicat on ha al·legat exactament els mateixos motius. El fins ara director general de Serveis Penitenciaris ha manifestat que ha dimitit per iniciativa pròpia després de la seva compareixença la setmana passada al Parlament de Catalunya, on l'oposició en ple li va demanar la dimissió. I ho ha fet, diu, "per una banda, per motius personals, i per l'altra, perquè no s'utilitzi el seu nom amb l'objectiu de malmetre la institució que representa i evitar així que s'interfereixi en la tasca del govern i en el normal desenvolupament de la Direcció General de Serveis Penitenciaris".

Martorell, a més, ha agraït al president Mas i al conseller de Justícia "l'oportunitat de treballar des de la direcció general de Serveis Penitenciaris al servei del país" i ha destacat la feina que fan els professionals d'aquest sector.

La dimissió de Martorell arriba la vigília que Iniciativa porti al Parlament una moció per demanar la seva destitució. Si s'hagués arribat a votar, CiU s'hauria pogut quedar sola defensant el seu càrrec i enfrontada a ERC, que també en demanava la dimissió, i Martorell no vol que les seves relacions amb l'agència de detectius malmetin la imatge del govern.

Martorell és l'epicentre de la polèmica de l'espionatge entre partits polítics a través de Método 3, perquè va utilitzar l'agència de detectius quan era directiu del Barça i d'una empresa de seguretat privada. Diverses informacions atribueixen a Martorell haver encarregat espionatges per a Convergència sobre José Montilla, Joana Ortega o Felip Puig, tot i que ell mateix va negar fa pocs dies al Parlament que hagués encarregat espionatges a polítics. Tot i això, va puntualitzar que tot el que havia fet mentre ocupava un càrrec públic havia estat per ordre de superiors seus. En qualsevol cas, s'ha convertit en la primera "víctima" política de l'escàndol.

Xavier Martorell feia cinc mesos que ocupava el càrrec i des de feia setmanes estava a l'ull de l'huracà, per la seva vinculació amb l'empresa de detectius Método 3, quan era el responsable de seguretat amb el Barça.
 
Al març va deixar les seves responsabilitats com a president de l'agrupació local de Convergència de Sant Cugat del Vallès, al·legant raons de salut. Tot i aquesta dimissió, no ha pogut aturar la pressió per l'escàndol de l'espionatge de polítics i esportistes, mentre que alhora s'estreny el cercle judicial sobre ell.

El jutge, que investiga la querella contra dos exdirectius del Barça, va ajornar la declaració de Martorell, citat com a testimoni, a l'espera de tenir més dades, documentació que podia incriminar-lo.

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut