Marxa al centre d'Ankara. (Foto: Reuters)
Marxa al centre d'Ankara. (Foto: Reuters)
Istanbul

Milers de persones tornen als carrers de Turquia per desafiar Erdogan

Les mobilitzacions s'han tornat a repetir a la plaça Taksim d'Istanbul i a Ankara, la capital del país, després que el primer ministre turc ha dit que entre els manifestants hi ha condemnats per terrorisme. Tot i les pressions ciutadanes, Erdogan manté el seu pla de construir un centre comercial en un parc d'Istanbul, origen de les protestes. Sembla, però, que els manifestants tampoc no estan disposats a cedir.

RedaccióActualitzat
Miles de persones han tornat aquest dijous a la plaça Taksim d'Istanbul, epicentre de les protestes més importants de Turquia en els últims deu anys. A Ankara, la capital, també hi ha hagut mobilitzacions. L'ambient és festiu, però s'espera amb tensió el retorn del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, que des de dilluns està fent una gira pel Magreb. Tot i la distància, Erdogan ha mantingut el pols als manifestants. Ha revelat que entre els detinguts als aldarulls hi ha acusats de terrorisme i ha remarcat que no cedirà en el seu pla de convertir el parc Gezi d'Istanbul en un centre comercial. Això va donar origen a les protestes, que aquest divendres compleixen una setmana.

El govern turc ha comptabilitzat 746 mobilitzacions a 78 de les 81 províncies del país. Hi ha hagut 117 detinguts i 1.431 ferits, una xifra inferior a la que donen les associacions mèdiques, que eleven els ferits fins als 4.000. Els morts ja són quatre.

Una manifestació d'acadèmics i artistes ha acabat a la plaça Taksim d'Istanbul i s'ha unit a les persones que hi havia congregades. Els manifestants han aixecat barricades amb pedres, reixes i cotxes destrossats per evitar l'entrada de furgons policials. Com que hi ha molta gent concentrada, s'ha organitzat un sistema de recollida d'escombraries, un ambulatori i un servei gratuït de repartiment de menjar i beguda. A més, s'ha fet una convocatòria perquè hi vagi més gent a dormir al parc Gezi i evitar la intervenció de les autoritats.
Anar al contingut