Els manifestants tallant la Via Laietana en els moments previs a l'ocupació del Palau del Cinema.
Els manifestants tallant la Via Laietana en els moments previs a l'ocupació del Palau del Cinema. (Foto: ACN)
Barcelona

Ocupen el Palau del Cinema de Via Laietana per projectar el documental sobre el polèmic "cas 4F"

Unes 800 persones han entrat al recinte el Palau del Cinema, tancat des del 2001, per visionar un film que busca "aclarir la veritat" d'un cas en què nou persones van ser condemnades per suposada relació amb l'agressió a un agent de la Guàrdia Urbana, el 4 de febrer del 2006.

RedaccióActualitzat
Unes 800 persones han ocupat aquest dissabte al vespre el Palau del Cinema, propietat del Grup Balañá i que està tancat des del 2001 a la Via Laietana de Barcelona. Es tracta d'una acció reivindicativa per presentar un documental que "vol aclarir la veritat del cas 4F", en què nou persones van ser condemnades per suposada relació amb l'agressió a un agent de la Guàrdia Urbana, el 4 de febrer del 2006.

La projecció del documental estava programada per les set de la tarda, a l'associació Recursos d'Animació Intercultural (RAI), però un cop allà els convocats i responsables de la projecció s'han desplaçat a peu fins al Palau del Cinema, han forçat la porta i hi han entrat. En realitat havien dissenyat una acció sorpresa, alhora que reivindicativa.

El documental "Des-Muntatge 4F" està produït per Metromuster i és, segons els seus impulsors, una investigació videogràfica que vol "donar a conèixer la veritat sobre el cas 4F, un dels casos de corrupció policial més greus que s'han destapat a Barcelona".

Els concentrats han passat la nit al cinema i segons han informat, abandonaran l'espai diumenge al vespre, després de fer una altra projecció al llarg del dia. En paral·lel, l'acció se segueix a la xarxa a través de Twitter amb l'etiqueta "Veritat4F". "No hem vingut a trencar res ni a emportar-nos res: simplement volem fer ús durant 24 hores d'un equipament que porta 12 anys en desús, en una ciutat on la cultura s'està convertint, ara més que mai, en un luxe impagable", han explicat en un comunicat lliurat als assistents i atribuït a la Comissió Audiovisual del 15-M. A més, els concentrats han demanat l'anul·lació de les condemnes i que es declari nul el judici del 4F; que es reobri el presumpte cas de tortures contra els detinguts i que "es condemnin els policies que van participar en el muntatge, els polítics i els jutges".

El documental, elaborat amb a les aportacions econòmiques de desenes de "micromecenes", dóna la seva versió dels fets passats el 4 de febrer del 2006, quan una festa que se celebrava en una casa okupada al carrer Sant Pere Més Baix va acabar amb un agent de la Guàrdia Urbana ferit de gravetat. Nou persones van ser condemnades, cinc de les quals van ingressar a presó. Una d'elles es va suïcidar a la presó, i una altra encara compleix condemna.

Des d'aleshores, familiars, amics i entitats properes als condemnats han demanat la revisió del cas i han organitzat successius actes de protesta als carrers. L'ocupació del Palau del Cinema, aquest dissabte, és una més de les accions contra les sentències condemnatòries. Amb la presentació del documental, autors i impulsors del projecte confien que augmenti la pressió social perquè es reobri el cas.
Anar al contingut