Istanbul

Erdogan manté la línia dura i diu que no es deixarà intimidar per "uns quants saquejadors"

El primer ministre turc insisteix en la seva línia dura en assegurar que no es deixarà intimidar per "uns quants saquejadors". Precisament hores més tard la policia ha tornat a carregar contra una manifestació a la plaça Kizilay de la capital.

RedaccióActualitzat
El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, no només es manté en la línia dura contra els manifestants, sinó que torna al discurs del menyspreu, advertint que no es deixarà intimidar "per uns quants saquejadors" en un to que recorda el que va fer servir divendres de matinada, en arribar a l'aeroport d'Istanbul. Ho ha dit en una compareixença retransmesa per la cadena NTV, en la qual s'ha adreçat als seus seguidors.

Erdogan ha instat els seus adeptes a donar una lliçó als manifestants en els pròxims comicis locals, que se celebraran al març de l'any que ve. "No farem el que fan els saquejadors: ells cremen i destrueixen propietats públiques; 'saquejadors' és la definició exacta", ha criticat. De fet, ha desdenyat els milers de ciutadans que ocupen la plaça Taksim i que protesten a Ankara, posant en dubte que la motivació de les seves reivindicacions sigui la defensa del parc d'Istanbul amenaçat per una reforma urbanística, ja que "el 95 per cent dels manifestants no sap on és el parc Gezi". Amb el mateix tarannà, Erdogan ha demanat un esforç al jovent, "un esforç d'un nivell més gran". "Canviarem moltes coses al març del 2014 i tindrem l'última paraula", ha sentenciat en referència a les pròximes eleccions locals.

Defensa policial

El cap del govern turc ha tornat a defensar les intervencions policials emparant-se en la criminalització dels manifestants. Així, els ha acusat d'odiar els cossos de seguretat i d'haver "matat un policia de la nació", en referència a l'agent que va morir a Adana, dijous, en precipitar-se al buit mentre perseguia un manifestant. "Podríem haver abandonat les places als anarquistes i terroristes?", s'ha demanat.

El discurs d'Erdogan contrasta amb les paraules que ha deixat escrites a Twitter el governador d'Istanbul, que és del seu mateix partit i que van en la línia de respectar el dret de manifestació ciutadana. Hüseyin Avni Mutlu ha definit els joves del parc Gezi com a "ciutadans lliures per sobre dels partits" i fins i tot ha insinuat que els voldria fer companyia.

Erdogan planta cara i esperona els seus a fer el mateix

Després de passar per Mersin, el primer ministre s'ha desplaçat a Ankara, on ha estat rebut per una multitud de seguidors a qui s'ha adreçat, traient pit: "Som pacients. Serem pacients, però la paciència té un límit." Això, mentre els seus partidaris cridaven: "Estem preparats per sacrificar les nostres vides per tu, Tayyip."

Més càrregues a Ankara

A la tarda, precisament, la policia ha tornat a carregar contra una manifestació a la plaça Kizilay, a la mateixa capital. Els agents han fet servir, com ja és habitual, canons d'aigua a pressió i gasos lacrimògens.

Fa una setmana que la policia va desallotjar, en una intervenció que va durar vàries hores, a unes 10.000 persones que s'havien congregat a Kizilay. Des de llavors, els antiavalots han frustrat tots els intents dels manifestants de tornar a ocupar l'emblemàtica plaça.

Gezi es converteix en un campament de protesta

Mentrestant, a Istanbul, milers de persones segueixen congregades a la cèntrica plaça de Taksim i també al parc adjacent de Gezi, que ha quedat convertit en un campament de protesta i en tot un símbol que va molt més enllà de la lluita pels drets personals. Aquest diumenge, més de 30.000 persones participen en les marxes reivindicatives i en les concentracions antigovernamentals. A més, els manifestants s'han compromès a no abandonar les protestes: "Taksim és a tot arreu. A tot arreu resistència", han proclamat.

Atac i amenaça als bancs

El ministre turc, que s'ha mostrat més desafiador que mai, també ha carregat contra els bancs comercials del país, als quals ha acusat de ser impulsors de les protestes. Per això ha animat els seus seguidors a optar per la banca estatal. "Hem de donar-li una lliçó al lobby dels interessos, que ha estat el que més ha guanyat. Vosaltres li donareu una lliçó. És temps de donar-li una lliçó com a nació. No em feu donar noms. Us dic: hi ha bancs estatals. Feu-los servir", ha ordenat.
 
Erdogan, que ha acusat l'oposició política i fins i tot a altres països d'estar darrere de les protestes que sacsegen el país, ha posat així als bancs privats en el punt de mira i ha advertit que "ho pagaran car".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut