Barcelona

Miquel Llor, Víctor Català i exercicis de fonètica, a l'examen de llengua catalana de la selectivitat

Més de 30.000 estudiants s'examinen de les PAU. El primer examen ha estat el de castellà i els han preguntat per Mario Vargas Llosa, Carmen Laforet i per un article sobre motivacions. El segon ha estat el de català, que els alumne han trobat més fàcil que el primer. En aquests moments, fan la tercera prova i, segons la via que hagin estudiat, s'examinen de disseny, matemàtiques aplicades a les ciències socials i ciències de la terra i medi ambient.

RedaccióActualitzat
Més de 30.000 estudiants s'examinen des d'aquest dimarts de les proves d'accés a la universitat (PAU), que duraran fins dijous. Els exàmens es divideixen en dues fases: una de general amb cinc exàmens obligatoris i una d'específica, que és voluntària tant per als que han cursat Batxillerat com per als que provenen de cicles formatius.

El primer examen que han fet els estudiants ha estat el de llengua castellana. Els han preguntat per l'antologia poètica "Los jefes", de Mario Vargas Llosa, i "Nada", de Carmen Laforet. També sobre un article del filòsof José Antonio Marina titulat "Motivar", que el diari "La "Vanguardia" va publicar l'octubre de 2011. El segon ha estat el de llengua catalana, que els alumnes han trobat més fàcil que el de castellà. En aquest examen, els alumnes han hagut de fer exercicis de fonètica i respondre preguntes sobre els dues lectures obligatòries de Batxillerat: "Laura a la ciutat del Sants", de Miquel Llor, i els "Drames rurals", de Víctor Català.

Ara els alumnes ja van per la tercera prova i, segons la via que hagin estudiat, s'examinen de disseny, matemàtiques aplicades a les ciències socials i ciències de la terra i medi ambient. A la tarda serà el torn de literatura catalana o dibuix tècnic.

Dimecres el primer examen serà el d'història o història de la filosofia, després es farà el de llengua estrangera i el matí acabarà amb les proves de dibuix artístic, llatí o matemàtiques. A la tarda hi haurà les proves de literatura castellana i tecnologia industrial.

Dijous, l'últim dia d'exàmens, es faran les proves de geografia, física o cultura audiovisual; grec, biologia o anàlisi musical; economia d'empresa o química; i a la tarda, història de l'art i electrotècnica.

Com a novetat, aquest any hi ha un tribunal únic a Barcelona que acull 210 alumnes dislèxics que en el Batxillerat han seguit un pla individualitzat pel seu trastorn d'aprenentatge.

Exàmens obligatoris i específics

Els exàmens obligatoris i comuns són llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera, història o història de la filosofia i una matèria de modalitat. La nota per superar les proves i tenir accés a la universitat és un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat i la fase general de les PAU.

En la fase específica, la que és voluntària, es ponderen les dues millor qualificacions de matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar i es calcula la nota d'admissió, que pot arribar fins als 14 punts. Les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys.

El nombre d'estudiants que es presenten a les proves han baixat respecte a l'any passat. Del total, un 80% corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat enguany el Batxillerat. La resta són estudiants amb matrícula lliure que procedeixen de Batxillerat d'altres anys amb PAU o sense o bé que han cursat un cicle superior i s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat i la nota obtinguda en la fase general s'asseguren la nota d'accés a la universitat. Els estudiants podran conèixer les notes a partir del 28 de juny a internet i l'1 de juliol podran recollir la documentació al seu centre de Secundària. Tots aquells que obtinguin una qualificació superior o igual a 9 punts rebran una distinció de la Generalitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut