Montcada i Reixac

Torna la ràbia després de 35 anys, i gossos, gats i fures de diverses comarques catalanes s'hauran de vacunar

Els gossos, gats i fures de diverses comarques catalanes s'hauran de vacunar contra la ràbia. La raó és que, en aquests indrets, hi va ser un gos pitbull provinent del Marroc i infectat de la malaltia que va atacar quatre nens i un adult a Toledo. La Generalitat ha confinat tretze gossos que van tenir contacte amb l'animal.

RedaccióActualitzat
Els gossos, gats i fures de Banyoles i Porqueres, al Pla de l'Estany; Piera, a l'Anoia, i Montcada i Reixac, al Vallès Occidental, s'han de vacunar contra la ràbia. En aquestes poblacions hi va estar un pitbull de Montcada infectat de ràbia, de la qual s'hauria contagiat al Marroc, i que a Toledo va atacar quatre nens i un adult. Es tracta del primer cas registrat a l'Estat des del 1978. La Generalitat ha confinat tretze gossos que van tenir contacte amb l'animal i els vacunarà en un termini de quinze dies. La protectora de Mataró també vacunarà els seus animals.

A Castella-la Manxa s'han establert dues zones de restricció: uns 20 quilòmetres al voltant de Toledo i 20 més al voltant d'Argés, així com en alguns municipis d'Aranjuez i Monzón.

Després d'haver-se detectat el primer cas de ràbia a l'Estat en 35 anys, el Ministeri de Sanitat ha declarat el nivell d'alerta 1 durant els propers sis mesos d'acord amb el Pla de Contingència per al Control de la Ràbia als Animals Domèstics. Amb tot, alerta que el risc d'infecció és "molt baix" i que només es donen casos, molt excepcionals, en animals de Ceuta i Melilla procedents del Marroc i d'altres països del nord d'Àfrica, malgrat que la vacuna és obligatòria i gratuïta. Tot i això, Sanitat admet que "no es pot descartar que apareguin altres animals amb ràbia en les àrees de restricció" establertes i recorda que la transmissió de la malaltia entre humans es pot donar, però que el risc és molt baix.

La ràbia és una malaltia provocada pel virus de la família Rhabdoviridae, que afecta animals domèstics i salvatges. Els gossos en són els principals transmissors, però també la transmeten altres animals com ratpenats, gats o fures.

Per prevenir el contagi, Sanitat recomana evitar el contacte amb animals desconeguts. Ara bé, en cas de ser infectat per un animal, el primer que cal fer, i com més aviat millor, és netejar molt bé la ferida amb aigua i sabó durant uns 5 minuts i si és possible aplicar-hi desinfectant. Però, davant de qualsevol risc, cal anar a un centre sanitari per fer-se les proves i posar-se la vacuna.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut