Imatge d'arxiu d'una sessió al Parlament Basc.
Imatge d'arxiu d'una sessió al Parlament Basc.
Bilbao

Clam al País Basc i Navarra contra la proposta de Navarro d'eliminar el "privilegi" del concert

El PNB titlla les declaracions de Navarro de "barbaritat" fruit "d'una ignorància supina". El PSE diu que el líder dels socialistes catalans "busca enemics externs".

RedaccióActualitzat
Malestar a les files socialistes basques per la proposta de Navarro d'eliminar els concerts basc i navarrès. El PSE ha acusat el líder dels socialistes catalans de "buscar enemics externs" en lloc d'admetre que els problemes de Catalunya són producte -han afirmat- de les retallades de CiU.

El portaveu del PSE-EE al Parlament Basc, José Antonio Pastor, ha negat que el concert econòmic d'Euskadi sigui un "privilegi", tal com ha dit Navarro, i ha acusat el líder dels socialistes catalans de "llançar pilotes fora" davant de les "inquietuds i angoixes pròpies" del seu partit. A més, ha afirmat que Rubalcaba està "disgustat" per les reflexions de Navarro sobre els concerts que tenen el País Basc i Navarra.

Per la seva banda, el PNB, partit que governa al País Basc, ha titllat de "barbaritat" "fruit d'una ignorància supina" la petició de Navarro. Ho ha dit el president de l'Euskadi Buru Batzar del PNB, Andoni Ortuzar, que ha subratllat que estava "particularment" dolgut pel fet que la idea provingui "d'un català i socialista". Alhora, ha instat el líder dels socialistes bascos, Patxi López, a fer pinya i defensar "amb ungles i dents" el concert "i a fer una mica de pedagogia dins del seu partit".

Mentrestant, a Madrid, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha considerat que Navarro "fa un flac favor" a Catalunya, a la cohesió de les comunitats autònomes i a la integració basca en el marc estatal, i ha afegit que entén que parla d'"oïda" i "per agradar a una determinada parròquia".

Amaiur també ha rebutjat de ple la paraula "privilegi" per al concert basc i, corregint Navarro, el portaveu d'Amaiur al Congrés, Xabier Mikel Errekondo, ha replicat que "és un dret, no un privilegi", i ha aprofitat per reclamar la transferència a Euskadi de totes les eines fiscals per poder dissenyar el seu propi model social i econòmic.

Navarra demana una rectificació

La presidenta de Navarra, Yolanda Barcina, d'Unió del Poble Navarrès, ha demanat al secretari general del PSC, Pere Navarro, que "rectifiqui" i "respecti" el règim foral a la Comunitat reconegut per la Constitució. Durant un ple del Parlament foral en què participava, Barcina ha dit als mitjans que demanaria al líder dels socialistes catalans "que rectifiqui i respecti, i que no vulgui fer sempre canvis de la Constitució buscant benefici propi per a Catalunya".

Sobre el concert navarrès, ha afegit que a, més "d'estar emparat en la Constitució", "forma part de la història, de la tradició d'aquest poble de Navarra", però sempre s'ha usat "sent solidaris amb el conjunt d'Espanya. Tant de bo, pogués dir el mateix aquest senyor!", ha indicat.
Anar al contingut