Imatge d'una botiga.
Un algoritme permet conèixer la motivació dels empleats.
València

Un algoritme permetrà saber quins son els treballadors més motivats

Un algoritme desenvolupat per una investigadora de la Universitat Politècnica de València permetrà identificar els empleats més motivats en una empresa segons les polítiques de recursos humans que posin en pràctica els seus directius.

RedaccióActualitzat
Un algoritme desenvolupat per Lourdes Canós, del Grup d'Investigació en Reenginyeria, Organització, Treball en Grup i Logística Empresarial (ROGLE) de la UPV permetrà identificar els empleats més motivats en una empresa segons les polítiques de recursos humans que posin en pràctica els seus directius.

En el seu treball, publicat a la revista "Management Decisió", la investigadora presenta una anàlisi completa de 78 factors que motiven els treballadors, agrupats en 8 blocs, com automotivació, gestió, comunicació, incentius monetaris, equip o ètica.

L'estudi assenyala com a factors motivadors tant les recompenses econòmiques com la dignitat en el desenvolupament de la professió, el suport dels superiors, la proactivitat o l'existència d'un bon clima laboral.

"És una llista molt àmplia i completa però que no està tancada, ja que en funció de l'empresa, a què es dediqui o si a la seva ubicació s'hi poden incloure altres factors", ha dit Canós.

Per a la inclusió de factors també s'han inclòs alguns de relacionats amb l'actual crisi, com la dependència econòmica que l'empleat té del seu lloc de treball, i ha explicat que si es mira la llista d'aquí a vint anys, "el factor seguirà present".

Els factors adequats per a cada anàlisi s'inclouran en funció del tipus d'empresa i del seu entorn, ha explicat Canós, que ha afegit que el model serveix tant per a l'empresa pública com per a la privada.

Segons Canós, es tracta d'una eina que ajuda a prendre decisions perquè permet conèixer quins treballadors "estan més motivats segons les seves pròpies percepcions, d'acord amb la política cooperativa dissenyada pels directius".

Usant un índex d'adequació "fuzzy" s'obté una ordenació dels empleats en funció de la seva afinitat amb les polítiques de motivació aplicats i definides per uns determinats factors.

"Donat que de les valoracions fetes pels empleats i directius inclouen la subjectivitat i la incertesa subjacents en la gestió de persones, de la seva aplicació a l'empresa es pot extreure informació de gran rellevància per prendre decisions sobre la formació del treballador, la seva promoció, l'estil de lideratge adequat o la gestió d'equips", explica Canós.

La investigadora ha dit que el treball s'aplicarà en un "futur immediat" en un equip investigador i docent de la UPV.

"La complexitat de l'algoritme és el seu disseny i el que hi ha darrere però és una eina molt fàcil d'usar i d'aplicar", defensa Canós.
Anar al contingut