La policia carrega contra els activistes al costat de l'estadi de Maracaná. (Foto: Reuters)
La policia ha actuat amb contundència contra els manifestants. (Foto: Reuters)
Rio de Janeiro

Un miler de persones protesten al costat de Maracaná per l'alt cost de la Copa Confederacions

La policia ha reprimit amb contundència prop d'un miler de persones que s'han manifestat als voltants de l'estadi de Maracaná, a Rio de Janeiro, per protestar per l'alt cost de la Copa Confederacions, que està organitzant el Brasil. Les protestes han començat a les proximitats de l'estadi poc abans del començament del partit entre Itàlia i Mèxic. Les forces policials han llançat gasos lacrimògens contra els manifestants.

RedaccióActualitzat
La Copa Confederacions de futbol que es fa al Brasil ha començat enmig de protestes per la política econòmica del govern i pels diners que costa l'organització d'aquest esdeveniment esportiu. Aquest diumenge, abans del partit Itàlia-Mèxic, prop d'un miler de persones, unes 800, segons la cadena O'Globo, del moviment Copa pra Quem? (Copa per a Qui?) han començat una marxa en direcció a l'estadi de Maracaná, a Rio de Janeiro. La policia militar ha bloquejat els accessos, però, quan han arribat fins al cordó de seguretat, els manifestants han intentat superar la barrera policial. La situació ha derivat en enfrontaments molts durs, i els agents han llançat gasos lacrimògens i gas pebre. A conseqüència dels incidents, la policia ha detingut sis joves, que poc després han estat posats en llibertat.

Un portaveu de la policia militar, el coronel Frederico Caldas, ha rebutjat les crítiques contra l'actuació dels seus agents: "El que vostès anomenen excés, nosaltres ho definim com un ús gradual de la força per garantir la seguretat de tothom." Segons aquest portaveu, "la policia militar ha actuat per evitar que aquestes persones bloquegessin les vies d'accés, incloses les estacions de metro, per garantir que el partit es pogués jugar".

Aquests disturbis han coincidit amb les manifestacions que hi ha hagut, per cinquè dia consecutiu, contra l'augment del preu del transport públic. La més multitudinària ha estat la de Sao Paulo, però també n'hi ha hagut a Rio de Janeiro, Belo Horizonte i Brasília. La repressió d'aquestes protestes, especialment a Sao Paulo, ha provocat crítiques enèrgiques de diferents sectors de la societat brasilera, que han portat les autoritats municipals a proposar un diàleg. Però la resposta dels manifestants és que es retiri immediatament aquest increment del preu dels transports.
Anar al contingut