Catalunya

La Vall d'Aran necessitarà 4 milions d'euros per recuperar la carretera C-28

Joana Ortega ha volgut felicitar els aranesos per la solidaritat i prudència que han mostrat i que ha permès superar l'episodi, ha subratllat, sense morts ni ferits a Catalunya. Els alcaldes de la zona demanen ajudes urgents i els hotelers volen que s'elimini la taxa turística durant dos anys com a mínim.

RedaccióActualitzat
La Vall d'Aran necessitarà 4 milions d'euros només per recuperar del tot la carretera C-28, que uneix Vielha amb Vaquèira i el Port de la Bonaigua, afectada per les inundacions derivades de les pluges i la crescuda dels rius. Encara falta avaluar els danys a la resta de carreteres i camins, a més de cases, comerços i sector turístic. Així ho ha dit el síndic d'Aran, Carlos Barrera, en roda de premsa abans de reunir-se amb la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, que s'ha mostrat impressionada per les destrosses al voltant de la Garona i la carretera que ha revisat 'in situ'.

Els alcaldes demanen ajudes urgents i els hotelers que es tregui la taxa turística almenys dos anys. A més, molts ciutadans consideren que caldria declarar zona catastròfica perquè si no, amb la crisi, poden trigar molts anys a cobrar els diners que necessiten.

Joana Ortega ha felicitat els aranesos per la solidaritat que han mostrat davant de la situació d'emergència arran de les inundacions i alhora ha subratllat que la seva prudència ha permès que l'episodi s'hagi pogut superar sense morts ni ferits.

La vicepresidenta del govern s'ha emplaçat a treballar coordinadament amb els alcaldes de la zona per fer la valoració dels danys de la forma "al més ràpid, però al més rigorosament possible" amb l'objectiu que la Vall d'Aran "torni a recuperar el seu nervi" i "assoleixi la reactivació imprescindible".

Per això, Ortega ha promès que el govern posarà a l'abast totes les eines necessàries pel que fa a la coordinació de totes les autoritats competents i per donar resposta a totes les necessitats.

"Ara és el moment de treballar coordinats i de superar aquesta situació", ha dit.

Mentrestant, avui ja s'han obert accessos provisionals a les últimes poblacions aïllades, com Les.

Després que el subministrament elèctric va quedar dimecres pràcticament restablert a la Vall d'Aran amb la instal·lació de grans grups electrògens i que es va abastir d'aigua potable la població amb camions cisterna, avui també s'espera que els serveis d'aigua i llum arribin a totes les cases.

Pel que fa a les 305 persones que continuen evacuades, 283 a la Vall d'Aran i 22 al Pallars Sobirà, les tasques d'inspecció per certificar que les estructures dels seus habitatges no estan malmeses seran lentes i es preveu que comencin a tornar a casa "a partir de dijous", segons ha explicat el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado.

Una de les localitats més afectades per les aigües ha estat Arties, un petit municipi al qual s'han desplaçat veïns d'altres pobles per ajudar els habitants a treure terra, pedres i fang dels carrers, cases, garatges i plantes baixes. Els immobles més propers al curs del riu són els que han quedat més danyats.

Totes les incidències es poden seguir a la llista de Twitter d'Emergències del 324.cat.
Per comprovar la situació poble per poble, es pot consultar el mapa d'afectacions que ha elaborat el 324.cat.

A més de l'Aran, les pluges i el desgel han fet mal al Pallars, on hi ha més d'una desena d'evacuats i on alguns trams de la Noguera Pallaresa i la Noguera de Cardós també estan en risc de desbordament.

Al Pirineu francès, la crescuda de la Garona s'ha cobrat dues víctimes mortals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut