Lleida

Una intensa pedregada afecta el Pla d'Urgell, l'Urgell i les Garrigues

A l'àrea afectada hi ha molts camps de fruita dolça i cereal que estan a punt de ser collits. La pedregada podria haver afectat els conreus i suposar pèrdues importants per als pagesos de la zona.

RedaccióActualitzat
Una pedregada important ha caigut cap a les quatre de la tarda d'aquest dimarts a Lleida. Les tempestes han entrat per les Garrigues, des del sud de Catalunya, i han afectat poblacions com Arbeca, Juneda i les Borges Blanques. Després s'ha anat desplaçant cap al Pla d'Urgell, en poblacions com Mollerussa i Golmés i cap a l'Urgell, a Bellpuig. També s'han produït afectacions a la Noguera i el Pallars Jussa.

"Les pedres han estat considerables. N'hi havia algunes que eren com nous", ha explicat l'alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch. La tempesta ha provocat danys a cultius de fruita i de cereal i al mobiliari urbà.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, s'ha reunit amb alcaldes, sindicats, cooperatives i agricultors afectats per avaluar les conseqüències. Les pedres tenien una mida d'entre una avellada i un ou de guatlla i això fa pensar que les afectacions podrien ser similars a les de l'any passat al juliol, quan una intensa pedregada ja va tocar intensament moltes d'aquestes zones.

Pelegrí ha mostrat la seva preocupació perquè és el segon any consecutiu que es registra una forta pedregada d'aquestes característiques, la qual cosa també pot ser molt contraproduent també de cara a l'abastiment dels mercats. "No ens podem permetre més danys causats per la pedra i per tant proposaré que es condicioni l'atorgament d'ajuts a plans de millora a la instal·lació de xarxes antipedra, les quals milloren la producció i eviten els danys".
 
El conseller també ha avançat que demanarà a l'Estat que consideri rebaixar els mòduls de l'IRPF per a l'afectació de la pedra, i ha advertit que podria costar justificar els danys perquè hi havia fruita que encara era molt petita.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut